Софтуер

Google вдига нивата на защита за бизнес клиентите на G Suite

Иван Гайдаров

Google повишава нивата на сигурност на услугите си за бизнеса. Компанията ще представи множество нови защити за клиентите на своите G Suite, Google Cloud Platform (GCP) и Cloud Identity по време на среща в Токио. Администраторите на G Suite Enterprise ще имат възможност да запишат високорискови служители в разширена програма за защита, която включва автоматични предупреждения при аномална активност и моментален достъп с едно кликване до допълнителни приложения за сигурност.

За бизнес клиентите на G Suite вече имат достъп и до версия на Advanced Protection Program, която беше интегрирана преди две години. Тя е насочена към длъжностите с висок риск от целенасочена онлайн атака като ИТ администратори, изпълнителни директори и служителите, опериращи с критична информация, както и ръководните позиции във финансовия и правителствения сектор. За да предпази потребителите от фишинг атаки и компрометиране на профили, програмата налага използването на съвместими двуфакторни хардуерни ключове за удостоверяване като Google Titan. Администраторите дори са в състояние автоматично да блокират достъпа до приложения на трети страни, на които компанията не се доверява.

Google също така прави подобрения на своя център за сигурност и сигнализиране за администраторите на G Suite, чиято бета версия беше представена през април. Новият център за сигнализиране вече е оборудван с модели за машинно обучение, които откриват рискове за сигурността като необичайно споделяне на външни файлове или поведение при изтегляне. Администраторите вече могат да получават сигнали за подобна "аномална дейност" в центъра за предупреждения на G Suite. Освен това през следващите няколко дни бъдат интегрирани и приложения за пароли чрез Cloud Identity.

Ключовете за сигурност Titan, които са достъпни само в САЩ от миналата есен, от днес вече ще се предлагат и в Япония, Канада, Франция и Великобритания. Ключът с активиран безжичен Bluetooth в пакета предизвика критики от страна на общността за сигурност заради различни опасения. Тези опасения се засилиха, след като Google изтегли от пазара определено количество от своите ключове заради "незначителни проблеми със сигурността".

Притесненията за сигурността са основна причина, поради която платформата на Google не може да се наложи при по-големите бизнеси, които са склонни да се придържат към Microsoft Office. По-рано тази година компанията пусна няколко нови инструмента за сигурност за клиенти на G Suite, включително бета версия на разширена защита. Като прави този последен набор от инструменти широко достъпен, Google се надява да докаже, че приема сериозно проблемите със сигурността, особено когато става дума за високопрофилни клиенти.

X