Сигурност

Фирмите все още са склонни да плащат откуп при рансъмуер атака

Мария Динкова

Макар че компаниите са съветвани да не плащат откупите в случай на рансъмуер атака, много организации все пак го правят. Това показват резултатите от ново проучване на компанията за киберсигурност Mimecast, която напомня, че плащането не гарантира връщането на данните, пише ITProPortal.

Според доклада почти половината (48%) от британските компании са били обект на рансъмуер атака през последната година и от тях точно 50% са решили да платят откупа. С другите думи една четвърт от британския бизнес е дал пари на киберпрестъпници.

25% от платилите обаче не успяват да получат своите криптирани файлове.

В доклада се подчертава още, че последствията от рансъмуера не бива да бъдат подценяват. Всъщност повечето от жертвите (86%) са претърпели спиране на работните процеси, което е продължило до три дни за една трета от засегнатите. В допълнение организациите са били изправени пред прекъсвания на дейността, нарушена производителност на служителите и загуба на данни.

Въпреки сериозния ефект от този тип атаки много организации тепърва трябва да обучават своите служители как да гарантират сигурността си. Към момента само 19% или една пета от компаниите, участвали в изследването, са осигурили на своя персонал обучения.

"Всеки платен откуп представлява награда за киберпрестъпниците и изпраща сигнал до другите, че може да бъде изкарана печалба, което създава порочен кръг", коментират от Mimecast.

"Освен това плащането на откупа представлява огромен риск, защото, както показва това проучване, не винаги това е гаранция за връщането на откраднатите данни. Също така винаги е имало случаи, при които киберпрестъпниците взимат парите и след това отново атакуват жертвите по-късно", предупреждават експертите.

X