Сигурност

Над 400 нови киберзаплахи за минута са засичани през Q2

Мария Динкова

През второто тримесечие на годината повече от 400 нови киберзаплахи са били регистрирани всяка минута, показва нов доклад на компанията за киберсигурност McAfee.

Като цяло новият зловреден софтуер се е увеличил с 11,5% за периода, а PowerShell малуерът и атаките, възползващи се от темата за Covid-19, са били доминиращи, пише ITProPortal.

Зловредните атаки Donoff Office документи са довели до увеличение от 117% на новия PowerShell малуер. Документите работят като TrojanDownloaders, използвайки Windows Command, за да стартират PowerShell, който след това сваля и активира зловредните файлове.

От McAfee отбелязват, че Donoff също така е изиграл "ключова роля" за увеличеното от 689% на PowerShell малуера в предходното тримесечие.

Covid-19 е бил другата популярна тема сред киберпрестъпниците през второто тримесечие на годината. Мрежата на McAfee, която включва повече от милиард сензори, е регистрирала 605-процентно нарастване на кибернападенията свързани с коронавируса в сравнение с първите три месеца от началото на годината.

Това, което започна като сравнително малък брой фишинг кампании и случайни зловредни приложения бързо се превръща а в наводнение от зловредни URLs и атаки срещу облачните потребители, като се използва жаждата на света за повече информация за Covid-19 като механизъм за получаване на достъп до системите по света, обясняват експертите от McAfee.

Те също така уточняват, че има почти7,5 млн. външни атаки срещу потребители на облака през тримесечието. Според данните на компанията всички основни индустрии са били засегнати, включително финансовите услуги, здравеопазването, публичния сектор, образованието, търговията на дребно, технологиите и други.

X