Сигурност

Кои ще са най-търсените умения в областта на киберсигурността

Майя Бойчева-Манолчева

Сигурност при разработването на приложения и облачна сигурност - това са областите от киберсигурността, при които ще се наблюдава най-бързо разитие на уменията през следващите пет години. В първата сфера се очаква ръст от 164%, а във втората - 115%. Това показва анализът на компанията Burning Glass Technologies, изследвала базата си данни с над 1 млрд. работни позиции.

Причината точно тези две области да са водещи според анализаторите се крие в проектите за изграждане на сигурна дигитална инфраструктура, които започват от нулата.

На трето, четвърто и пето място при уменията се нареждат тези в областта на риск мениджмънта, разследването на заплахи и реакцията при киберинциденти.

Във всяка една от топ сферите има ключови подумения, които се очаква да се развиват най-бързо. В областта на сигурността при разработването на приложения ще се ценят най-много DevSecOps уменията, като анализаторите прогнозират ръст от 174% през следващите пет години. При облачната сигурност най-търсени ще са познанията за Azure.

Ръка за ръка с развитието на тези умения вървят и високите заплати. От компанията предвиждат премии от над 15 000 ам. долара, което означава, че служителите ще имат сериозен финансов мотив да се развиват точно в тези области, а работодателите - да обучават и да помагат на служителите си да го правят.

Тези бързоразвиващите се умения не обхващат само ИТ професионалистите, но и хора извън полезрението на традиционната киберсигурност или ИТ ролите. Топ позициите, при които са необходими такъв тип киберумения, варират от инженери до админитратори в здравеопазването и дори застрахователни агенти. Добър пример са и юристите, при които се изискват познания в областта на защитата на личните данни. Това води след себе си и друга тенденция - създаването на хибридни роли, при които уменията по киберсигурност са сред другите изисквания.

Снимка: Герд Алтман, Pixabay

X