Сигурност

Стресът е сред основните причини за киберинцидентите

Мария Динкова

Грешките на служителите продължават да са основната причина за пробивите в киберсигурността, показва нов доклад на Tessian.

Според проучването, проведено сред 2000 служителите в Обединеното кралство и САЩ, стресът и разсейването са главните виновници за това хората да допускат грешки на работното място, които водят до пробиви в сигурността, пише ITProPortal.

Почти половината (43%) от анкетираните признават, че са допускали грешка, която е предизвикала киберинцидент. В повечето случаи това означава да се изпрати имейл на грешния получател (58%) или да се отвори линк във фишинг имейл.

Тези инциденти също така водят до сериозни разходи за компаниите, се посочва в доклада, като вследствие на това много от фирмите губят и потребители.

Разсейването се оказва, че е главният проблем за допускането на този тип грешки - признават 47% от запитаните, като при работещите от разстояние служители този процент достига 57. сред другите причини са стресът и умората.

Освен това според данните един на всеки 10 служители губи работата си, след като е изпратил имейл на грешен получател. Същевременно една от пет компании губи клиенти.

За Джеф Хенкок, преподавател в Станфордския университет и експерт по социална динамика, разбирането на стреса и неговото влияние върху поведението на служителите е ключово за създаването на силна киберсигурност.

"Тази година хората трябваше да се справят с изключително стресови ситуации и много промени. И когато хората са под напрежение, те са склонни да допускат грешки или да взимат решения, за които по-късно да съжаляват", отбелязва експертът.

"За съжаление хакерите разчитат на тази уязвимост. Следователно компаниите трябва да обучат служителите си за начините, по които киберпрестъпниците могат да се възползват от техния стрес в тези времена, както и за инцидентите, които могат да бъдат причинени от човешките грешки", допълва Хенкок.

X