Сигурност

Над 30% от рансъмуер атаките са насочени към бизнес потребителите

Мария Динкова

От всички атаки, искащи откуп, които са се случали през миналата година, една трета са били насочени към корпоративни потребители, пише ITProPortal. Това показва нов доклад на компанията за киберсигурност Kaspersky, според който са били регистрирани общо 767, 907 атаки.

Данните разкриват, че WannaCry - рансъмуера, който зае първите страници преди няколко години, засягайки едни от най-големите световни компании - все още е често срещана заплаха.

През 2019 той стои зад над една пета от всички атаки (21%), а негови жертви са станали 164 433 потребители. GandGrab е второто най-голямо малуер семейство, с 11% дял, следвано от рансъмуер семейството Stop с 4%.

"След WannaCry киберпрестъпниците диверсифицираха своите вектори на атаки, за да разпространяват рансъуер. Техните нападения станаха по-насочени и се фокусираха върху компаниите, държавните и здравните институции, където информацията е критична, а следователно и търсеният откущ е висок", коментира Крейг Джоунс, директор Киберпрестъпления в Интерпол.

"Болниците са най-уязвими на фона на пандемията от Covid-19, тъй като атакуваните губят достъп до критично медицинско оборудване и данните на пациентите", допълва експертът.

За да се намалят заплахите от рансъмуер, Kasperksy призовават компаниите да образоват своите служители за опасностите от фишинг атаките, тъй като те са един от най-популярните методи за разпространение на зловреден софтуер.

X