Сигурност

Acronis: 42% от фирмите са претърпели загуба на данни през 2019

Александър Главчев

42% от компаниите са претърпели събитие свързано със загуба на данни през 2019г., съобщи доставчикът на решения за киберзащита и създаване на резервни копия Acronis. Допълва се, че тези случаи могат да бъдат причини за принудителни прекъсвания на работните процеси в организациите. Според компанията причината за този голям брой вероятно се крие във факта, че въпреки че 90% от фирмите създават резервни копия на данните си, едва 41% от тях го правят ежедневно.
Цифрите, разкрити в проучване на Acronis във връзка със Световната седмицата за киберзащита, илюстрират новата реалност, според която традиционните стратегии и решения за защита вече не са в крак със съвременните ИТ нужди на хората и организациите. Ето защо Acronis разшири Световния ден за бекъп (World Backup Day) - годишен празник, който се отбелязва на 31 март, до Световна седмица за киберзащита.
Годишното проучване измерва навиците за защита на информация на близо 3000 души по целия свят. Резултатите показват, че докато 91% от хората правят бекъп на данни и устройства, 68% все още губят данни в резултат на случайно изтриване, хардуерни или софтуерни повреди, както и остарели методи за създаване на резервни копия.

Междувременно, 85% от организациите не правят резервни копия няколко пъти на ден. 26% правят бекъп ежедневно, 28% - седмично, 20% - месечно, а 10% - никога, което може да означава дни, седмици или месеци на загубени данни, без възможност за пълно възстановяване.
От онези професионални потребители, които не правят резервни копия, почти 50% смятат, че това не е необходимо. 42% от организациите отчитат загуба на данни, а 41% отчитат загуба на средства поради недостъпност на данните. Освен това, само 17% от потребители и 20% от ИТ специалистите следват най-добрите практики, използвайки хибридни архиви във организацията или в облака, посочват още от Acronis.
Според компанията всички тези резултати подчертават важността на прилагането на стратегия за киберзащита, която включва създаване на резервни копия на данните няколко пъти на ден и използване на правилото за бекъп 3-2-1 : три копия на данните (едно основно и две резервни), съхранение на поне два вида носители, като едно от копията да бъде отдалечено или в облака.
"Хората и организациите продължават да страдат от загуба на данни и кибератаки. Всичко около нас бързо става дигитално зависимо и е време всички да вземат на сериозно киберзащитата, обяснява Гайдар Магдануров, Chief Cyber Officer в Acronis. Киберзащитата в дигиталния свят става петата основна човешка нужда, особено в това безпрецедентно време, когато много хора трябва да работят отдалечено и да използват домашни мрежи с по-ниско ниво на защита. Изключително важно е активното прилагане на стратегията за киберзащита, която гарантира безопасността, достъпността, поверителността, автентичността и сигурността на всички данни, приложения и системи - независимо дали сте домашен потребител, ИТ специалист или доставчик на ИТ услуги."


Киберзащитата променя правилата

С увеличаването на кибератаките, традиционният бекъп вече не е достатъчен за защита на данни, приложения и системи и разчитането само и единствено на него за непрекъсваемост на бизнеса е твърде опасно. От Acronis за пореден път предупреждават, че престъпниците все по-често се насочват към създадените резервни копия на компаниите и се опитват да ги променят, с което се увеличава необходимостта от проверка на автентичността при възстановяване на информацията.
Направеното проучване отчита високо ниво на загриженост относно киберзаплахите. 88% от ИТ специалистите съобщават за загриженост към рансъмуер, 86% обръщат внимание на т.нар. "крипто-отвличане" (cryptojacking), 87% - на атаките чрез социален инженеринг, като фишинг, а 91% са загрижени за изтичането на данни. Сред индивидуалните потребители осведомеността и загрижеността относно всички тези четири типа заплахи бяха почти със същите нива. В действителност, в сравнение с аналогично предходно проучването на Acronis, проведено преди една година, притесненията относно киберпрестъпленията са нарастнали с 33%.
Според Acronis проучването разкрива и липса на представа за управление на данните, разкривайки голямата нужда от решения за киберзащита с по-голяма видимост и аналитичност. Изненадващите резултати показват, че 30% от потребителите и 12% от ИТ специалистите не знаят дали данните им са променени неочаквано. 30% от потребителите и 13% от ИТ специалистите не са сигурни дали решението им срещу злонамерен софтуер спира заплахите. Освен това, 9% от организациите съобщиха, че нямат информация за това дали са имали принудително прекъсване на работата, в резултат на загуба на данни през тази една година.


Препоръки

Независимо дали сте загрижени за личните си файлове или за непрекваемоста на бизнеса си, Acronis има пет препоръки, с които гарантира бърза, ефективна и сигурна защита на работните процеси:
  • Винаги създавайте резервни копия на важните данни. Съхранявайте няколко копия на резервното копие, както локално (така че да е на разположение за бързо и често възстановяване), така и в облака (за да гарантирате, че имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие порази вашите съоръжения).
  • Уверете се, че операционните системи и приложения са актуални. Разчитането на остарели операционни системи или приложения означава, че им липсват корекции на грешки и ъпдейти за защита, които помагат да се блокира достъпа на киберпрестъпниците до вашите системи.
  • Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето вируси и зловреден софтуер са резултат от техники за социално инженерство, които мамят нищо неподозиращи хора да отварят заразени прикачени файлове или да кликват върху връзки към уебсайтове, които съдържат зловреден софтуер.
  • Инсталирайте антивирусен, анти-малуер и анти-рансъмуер софтуер, като същевременно активирате автоматични актуализации, така че вашата система да е защитена от злонамерен софтуер.
  • Помислете за внедряване на интегрирано решение за киберзащита, което комбинира създаване на резервни копия, анти-рансъмуер, антивирус, оценка на уязвимостта и управление на ъпдейтите в едно решение. Интегрираното решение е лесно за използване, ефективно и надеждно.


X