Децентрализираните ИТ разходи заплашват фирмената сигурност

Мария Динкова

Вече не само ИТ отделите в организациите купуват софтуер и тази промяна в парадигмата създава нови рискове и предизвикателства за корпоративната сигурност, пише ITProPortal.

Според ново изследване на IDG Connect и Snow software повече от две трети (67%) от ИТ лидерите заявяват, че други отдели харчат поне половината от техния фирмен ИТ бюджет. Това става възможно предимно заради облачните технологии и модела "като услуга", които позволяват служителите в цялата организация да купуват и използват технологии лесно и без намесата на ИТ служителите.

Макар повечето запитани да вярват, че това е в полза на компаниите, съществуват и някои предизвикателства, които възникват вследствие на новите условия. Част от експертите са притеснени за скритите разходи в облака, докато почти всички се опасяват от възможността за одити на доставчиците в облачните среди.

Тази промяна в разпределянето на разходите увеличава риска за сигурността на данните и за потенциално несъответствие, коментират анкетираните. Те също така смятат, че разходите могат да излязат извън контрол.

78%смятат, че вече подготовката за одитите всъщност става по-сложна и времеотнемаща, като според повече ИТ лидери е необходима по-голяма видимост на ИТ активите и разходите в организациите.

"Възможността бизнес отделите да получават технологиите, от които се нуждаят, като цяло е положителна тенденция, но тя създава предизвикателства, когато става дума за видимост и контрол. Това на свой ред може да изложи организациите на риск от проблематични одити", коментират от Snow softaware. От компанията допълват, че сега е особено важно фирмите не само да бъдат напълно информирани за всички технологии, които се използват в тяхната ИТ екосистема, но също така и да могат да ги управляват надеждно.

X