Сигурност

Атака с рансъмуер накара град да търси по-голяма видимост в мрежата

CIO Media

Дан Суиноу, CSO, САЩ 

През последните години местните органи за управление са под заплахата от атаки с рансъмуер. Щатът Колорадо обяви извънредно положение и повика на помощ киберекипа на Националната гвардия, след като неговият департамент по транспорт беше ударен с рансъмуера SamSam през февруари 2018 г. През март 2018 г. град Атланта пострада от атака със SamSam, отстраняването на щетите от която достигнаха приблизително 2,6 милиона щатски долара (сравнено с оригиналния откуп от 52 000 щатски долара). През януари 2019 г. уебсайтът на трамвайната система Luas в Дъблин също падна жертва на атака с изнудване.

 

“Точно както всички останали в света, местните органи за управление биват атакувани много, много силно”, казва Крейг Браун, главен директор по иновации за град Уестленд, щат Мичиган. “Точно сега, изглежда, има тенденция, че хакерите смятат местните органи за управление за лесна цел поради липсата на бюджет, от която страдат много технологични отдели, и това е неблагоприятно.”

През февруари 2018 г. Уестленд пострада от атака с рансъмуер, който въпреки че не нанесе големи вреди, накара града да осъзнае, че трябва да промени начина, по който се отнася към сигурността.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X