Проекти

Worddio променя ученето на езици

Мария Динкова

Българското приложение продължава да привлича инвестиции и нови потребители

Вероятно всеки от вас някога е теглил или използвал поне едно приложение за учене на чужди езици. Подобни апликации определено не са новост, но доколко наистина са полезни, отговарят на очакванията ни и ни помагат да усвоим нови знания? Именно невъзможността да намери работещо решение и ефективен метод за учене мотивират създателя на Worddio Иван Манев да основе стартъпа и да развива бизнес в образователната сфера.

"Има статистика, според която при успешните стартъпи основателят обикновено разрешава някакъв свой проблем. И при нас така се случиха нещата. В крайна сметка установих, че език се учи с учител и не става бързо и лесно. Също така разбрах, че не е толкова важно да се усвои граматиката, колкото да имаш езиков запас - дори да не кажеш нещо правилно, ако имаш богат речник, ще те разберат. Но големият проблем при обогатяването на езиковия запас е времето, необходимо за това. Като зает човек на мен ми трябваше нещо, което да ми помага да уча думи в движение. Но всички приложения за учене на език, дори и фокусираните върху обогатяването на речниковия запас, са интерактивни - трябва непрекъснато да докосваш телефона си и съответно трябва да отделиш време за това. Но аз не разполагах с това време, работех на висока позиция и пътувах много. На мен ми трябваше нещо, с което да уча в движение, без интерактивност, нещо пасивно. И след като не намерих подходящо решение, създадох Worddio", разказва Манев.

Как работи приложението?
Приложението комбинира два от най-популярните методи за учене на езици - използването на флаш карти (двулицеви картончета с думата на даден език от едната страна и нейния превод от другата) и аудиовъзприемането. Към момента то разполага с над 270 хил. аудиокарти, които са записани на 34 езика, като самите думи са разделени по нива и теми. След като бъде избран език и група думи, които да се усвоят - потребителят стартира плейлист и чува всяка дума отделно, след нея настъпва пауза, в която може да се опита да я познае, и след това тя се произнася от носител на езика. Манев изтъква, че една от разликите с обикновените флаш карти е именно правилното произношение. Освен това симбиозата между двата метода дава възможност думите да се учат в движение, докато се шофира, тича се в парка или се използва градският транспорт, без необходимост през това време да се докосва телефонът.

Иновативният подход успява да привлича все повече потребители. Само през първото тримесечие на тази година Worddio удвоява техния брой и вече те са повече от 150 хил. по целия свят, а абонатите, използващи платената версия, също продължават да нарастват с устойчиви темпове. Според Манев популярността на апликацията се дължи именно на избраните методи за усвояване на знания. "Потребителите споделят в ревютата, че приложението им дава възможност да учат по лесен начин, докато най-вече пестят или уплътняват времето си с друга дейност. Има и изследвания, че докато човек спортува, мозъкът му е доста по-отворен за възприемането и ученето на нови думи. Попаднахме на това проучване, след като създадохме приложението, но то потвърждава усета ми да се насочим към тази посока и към този начин на решаване на проблема", допълва основателят на стартъпа.

Новите функционалности
Въпреки успехите досега екипът за Worddio продължава да работи усилено по подобряването на неговите възможности и по добавянето на нови функционалности, които да донесат по-голяма стойност на потребителите. Сред разработваните опции са гласово управление и тестване на знанията, както и интеграция с домашни и автомобилни гласови асистенти. Очаква се те да бъдат представени в рамките на следващите шест месеца, като благодарение на тях приложението ще може да се стартира без докосване на телефона с ръка, а само с гласова команда.

За предоставянето на тази възможност екипът зад апликацията ще стъпи върху вече разработения и интегриран във Viber чатбот, който помага на потребителите да учат нов език, като ги пита дали знаят дадена дума и им предлага четири избора. "С Viber направихме едно партньорство, което много ни помогна в развитието и в разпространението на Worddio. Идеята ни е този бот да го направим аудио, като вместо да се взаимодейства с него, той директно да влезе като функция в приложението и да работи в симбиоза с Alexa, Siri, Google Home, CarPlay на Apple и Android Auto на Google. Ботът на глас ще пита "Кажи значението на тази дума" и съответно ще дава възможност на потребителя да я произнесе. Ако той не отговори правилно, гласът ще предостави четири възможни отговора. Лично аз това го виждам по-приложимо вкъщи или в автомобил. Не очаквам потребителите да тръгнат да тичат и да си говорят с асистента. Там, където има хора около тях обаче, могат да влязат в пасивен режим на учене, където само ще слушат и ще възприемат флаш картите", обяснява Манев.


Worddio променя ученето на езици


Също така в момента стартъпът работи и по добавянето на премиум съдържание. От една страна, ще бъдат създадени специализирани флаш карти за по-напреднали, при които освен правилното произношение на думата ще бъдат включени обяснение на думата и пример как се използва в изречение. Освен това Манев предвижда и създаването на тестета, които да са с професионална насоченост и да включват терминология от сферата на медицината, правото и други специализирани области. Същевременно екипът на Worddio има желание да предлага в допълнение и аудиокниги, а в тази връзка в момента се водят преговори с Amazon и Google. Компанията планира не просто да бъде дистрибутор на готовото съдържание, а да подбере специални книги и да ги окомплектова с флаш карти с думи от самия текст.

"Работим по това и срещаме доста предизвикателства в реализирането на тази идея, но мисля, че ще се справим. Моят екип е много добре подготвен, хората са много нахъсани и се радват от това, което правят. Вярвам, че ще се успеем да намерим решенията", споделя Манев. Той признава, че трудности има при разпознаването дали потребителят е произнесъл правилната дума. Добрата новина е, че с подобни решения разполагат редица големи технологични компании и стартъпът предвижда сключването на партньорство с тях за използването на подобна услуга. Необходимата допълнителна обработка и прилагането на изкуствен интелект обаче ще бъдат изцяло реализирани от българския екип.

Друго предизвикателство се оказва и изваждането на думи от аудиотекста и автоматичното им превръщане във флаш карти след това. "Ако успеем да се преборим и с автоматичното генериране от текст към флаш карти, ние впоследствие ще добавим към основното ни приложение и възможност при четене на текст потребителите директно да могат да добавят флаш карти към своите списъци в приложението за учене", разказва за плановете си основателят на Worddio.

Бизнесът зад приложението
Приложението работи по бизнес модел, базиран на абонаментен принцип, но предлага и фремиум (Freemium) режим с ненатрапчива реклама за неплащащите потребители. Освен това компанията предвижда подготвяното премиум съдържание да се заплаща допълнително, като всяка специализирана терминология от дадена област ще представлява отделен пакет. По думите на Манев пандемията се е отразила много положително върху развитието на бизнеса, а още по време на първата вълна миналата година е отчетен 300% ръст на свалянията на приложението - без бюджет и инвеститори, само от органични кампании и споделяне в мрежата. Според експерта благодарение на затварянето хората са имали повече време, което са решили да инвестират именно в учене. Той допълва обаче, че още от 2019 пазарът на онлайн обучението, не само на езиковото такова, е в разцвет и прогнозите за развитието на този сегмент през следващите години са изключително обещаващи.

"Сигурен съм, че този пазар ще продължи още повече да се разраства заради пандемията, и смятам, че времето, в което се включваме, е много добро. Пазарът расте и е въпрос каква част от баницата ще си отрежем", подчертава Манев. Той вярва, че стартъпът има реален шанс скоро да се превърне в първия В2С бизнес, скалирал от България, а защо не и първият еднорог. Благодарение на 34-те достъпни езика на практика приложението покрива 90% от географското население на света, което осигурява особено голяма база потребители, изтъква експертът. В тази връзка Worddio предвижда занапред да инвестира сериозно в реклама, за да придобие още по-голяма популярност на глобалната сцена.

Тичане с препятствия
Досега компанията се е сблъскала с редица предизвикателства, но Манев предпочита да приема развитието на бизнеса като тичане с препятствия, които трябва да се преодолеят, за да се продължи напред и да се постигне крайната цел. Още в самото началото, когато се ражда идеята за приложението, нейното реализиране се оказва технически невъзможно заради телефоните с малка мощност и липсата на мобилен интернет. Оттогава обаче е изминалото доста време и положените усилия са се отплатили, а настоящата версия на приложението е напълно различна от първоначалната.

Другото голямо предизвикателство пред компанията в момента се оказва възможността за скалируемост в по-голям мащаб. "С пускането на бота няколко пъти сринахме сървърите, защото не очаквахме, че ще влезе такъв голям трафик. Към момента във Viber имаме 1.6 млн. абонати, които си взаимодействат с бота и той присъства на техните телефони. Няколко пъти се наложи да прехвърляме бота на по-мощни сървъри и това доведе до недостъпност на услугата за период от няколко минути до няколко часа. Това не са хубави неща, още повече когато скалираш, и си взехме урока", отбелязва Манев. За да се предотврати повторна подобна ситуация, екипът решава да преработи настоящото приложение, като това е третият път, в който се пренаписва изцяло бекенд кодът на апликацията, и шести път, в който ще пренапишат изцяло наново апликацията. Ходът се оказва още по-належащ, след като стартъпът започва и кампания за набиране на нови 450 хил. долара рисков капитал в САЩ, голяма част от които се предвижда да се използват за реклама. Това на свой ред означава повече потенциални потребители и риск от падане на настоящата система, ако не бъде преработена и обновена навреме.

Не на последно място, подобно на всеки стартъп и Worddio е бил изправен пред трудности за намиране на нови инвестиции. Затова компанията тази година създава и дружество в американския щат Делауер, където законодателството благоприятства развитието на стартиращи организации. Новосъздаденото юридическо лице след това от своя страна придобива на 100% българската фирма и започва да играе ролята на компания майка. Освен по-добрите условия географското преместване ще позволи на приложението да получи и по-висока финансова оценка. Манев посочва, че европейските инвеститори продължават да бъдат по-консервативни от своите американски колеги, но той определено не изключва в бъдеще да обърне поглед към възможностите за финансова подкрепа и на Стария континент.

"Чрез компанията в САЩ вече излязохме на американския пазар за инвестиции, на който конкуренцията, от една страна, е доста по-голяма, но и инвеститорите са доста по-разнородни. В България бих казал, че в момента много добре се развива стартъп средата, възможностите за намиране на средства се развиват чудесно, но все още липсва тази богата палитра от различни видове инвеститори - тъй като за един инвеститор е важно освен да ти даде пари, да ти помогне с менторство, контакти или с принос за развитието на конкретния проект. С други думи, стартиращият бизнес трябва да бъде познат на местните инвеститори, но при нас няма успешен В2С бизнес и българските инвеститори са предпазливи. Но това се променя с времето, а ако ние успеем, това ще помогне на много инвеститори да повярват, че В2С бизнес може да скалира и от България. Като цяло у нас средата е много добра - от гледна точка на правене на бизнес, данъчни основи, намиране на квалифицирана работна ръка, специално за технологични стартъпи", заключва Манев.

Разбира се, пред Worddio има още много работа, но първите крачки вече са направени, а екипът зад приложението отдавна вече е доказал своята мотивация да върви напред независимо от настоящите трудности.

X