Проекти

48-часов виртуален фестивал на ТУЕС отличи най-добрите ученически проекти

Владимир Владков

Общо 69 проекта на ученици от 8-и до 12-и клас на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет - София, бяха представени по време на онлайн изложението "ТУЕС Фест 2021" на 24 и 25 април т.г. Проектите, създадени от 130 ученици, се състезаваха в 3 категории: "Роботика и вградени микрокомпютърни системи", "Софтуер" и "Компютърни мрежи".

Най-голям брой проекти - 35, бяха създадени от учениците в категория "Роботика", 28 бяха софтуерните приложения, а 6 предложения бяха разработени за компютърни мрежи. Самите проекти се отличаваха и с амбициозни цели, и с голяма доза зрялост и шансове за реално внедряване. Събитието "48 часа ТУЕС" включваше и богата двудневната програма, в която се редуваха видеопрезентации на ученически проекти с панелни дискусии от рубриката "ТУЕС - всички гледни точки". "ТУЕС Фест 2021" се излъчваше на живо в YouTube, като събитието бе организирано от ученици на училището с помощта на техни ментори - бивши възпитаници на училището и представители на ИТ фирмите спонсори. Показателно е, че всички видеопрезентации, включването на участници, на микрофони, на жури бяха осъществени без никакви забележки, което показа не само техническите умения и отдаденост на екипа, но изключително добрата организация на събитието.

По време на двудневния "маратон" бе представена цялата ТУЕС общност през очите на ученици, преподаватели, завършили училището, представители на ТУ - София, и ИТ бранша. Повече от 30 панелисти споделиха своите гледни точки за училището, с какво се отличава то от останалите училища. Самите проекти са изключително амбициозни като поставени цели, използвани технологии и научни познания, а някои се оказаха почти готови за създаване на стартъп фирма.

Сред идеите имаше както типично младежки като симулация на китара, морзова азбука и подслушвателно устройство, така и геймърски проекти Space Invaders (бойно поле на пазителя на човечеството и извънземните), Ponk и сайта за игра на шах Chess King и игрите Green Revolution, Protect The Planet и No Famine! (която подтиква играчите да се отнасят по-добре към храната си). Редица от проектите в категория "Роботиката" са насочени към автоматизация на умния дом и управление на уредите в него. Сред тях са виртуалният асистент Edwin, IoT системата AutoHome, SmartParno за управление на локално парно, умният контакт SmartAssociate Socket, системата от сензори TTT box и др. Впечатление правят и няколко изключително амбициозни проекта, които са сред целите на водещи световни научни центрове. Проектът Eleggo на петима 12-класници например се стреми да създаде прототип на програмируем мозъчен компютърен интерфейс, който изпълнява задачи като откриване на движение на ръцете, насочено мислене и други чрез разчитане на мозъчни електромагнитни вълни.

Над 30 награди бяха раздадени на специалната церемония на 25 април. За най-добър проект в категория "Роботика и вградени системи" бе определена Smart Medical Box - умна автоматична кутия за лекарства, която следи за правилния прием на медикаментите от възрастни хора и хора, страдащи от деменция, разработена от Георги Корчаков от 12Г клас. Наградата бе връчена от проф. дн инж. Иво Илиев, декан на ФЕТТ към ТУ - София. "Умната" медицинска кутия спечели и специални награди от ПАРА - Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, VMware и M2M Services.

Най-добият проект за компютърни мрежи е разработил ученикът от 12Г клас Венелин Атанасов. Неговата система за изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на интернет услуги се стреми да изследва в дълбочина използваните технологии. Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова връчи отличието на Венелин Атанасов. Главната функционалност на неговата система е да осигурява бърза и надеждна връзка на клиентите с интернет. Именно затова и проектът спечели отличие и от "А1 България".

В категория "Софтуер" проектът на Мадлен Саркисян от 12В клас бе отличен като най-добър от журито, получи специални награди също от TelebidPro и Isobar Commerce. Системата на Саркисян Face Mask Detection System следи на практика за спазването на противоепидемичните мерки и по-конкретно носенето на маски. Наградата бе връчена от научния ръководител на ТУЕС проф. д-р инж. Таня Василева.

Трите най-добри проекта в съответните категории бяха отличени от технологичното жури, чиито членове два дни преди събитието са разгледали в детайли всеки от състезаващите се проекти, като ги оценяваше по сложна методология, включваща завършеност, сложност, степен на реализация, както и самата презентация на идеята и проекта.

Наградата "Любимец на медиите" бе за Веселин Ангелов от 12Б клас и за неговия проект ESPEES, предвиждащ намиране на свободни паркоместа, заплащане на всеки 15 минути.
Със специални награди бяха отличени следните проекти:
 • Наградата на публиката в категория "Софтуер" взеха Александър Велев и Андрей Ежков от 9Г клас с проекта си UniFinder
 • Наградата на публиката в категория "Компютърни мрежи" взе Мартин Кондов от 12Г с проекта си корпоративна мрежа с VPN.
 • Наградата на публиката в категория "Роботика и вградени системи" взе Стефан Босев от 11A с проекта си радиоуправляема маса.
 • Наградата "Многоръкият Шива" беше връчена на организаторите на събитието, които бяха и участници в него - Виолета Кабаджова от 11А, с проекта ѝ Robby Bob, Йоан Джелекарски и Калоян Пашов от 11Г с проекта им Kokoshkite, Славянка Йовчева и Юлиан Рачев от 11Г с проекта им Kazan40 Pansa, Ния Маркова от 11Г с проекта ѝ Arty, Гергана Узунова от 11Г с проекта ѝ Doncho и Виктория Димитрова от 11Г с проекта ѝ Morse Code.
 • Наградата "Изгряващи звезди" беше връчена на Никола Сачков, Калоян Миладинов, Божидар Павлов и Денис Мирчев от 8В за проекта им ECOspace.
 • Специалната награда на PARA - Professional Association of Robotics and Automation, взеха Георги Корчаков от 12Г с проекта си Smart Medical Box, Виолета Кабаджова от 11А с проекта си Robby Bob и Александър Йорданов от 11Б с проекта си Edwin.
 • Специалната награда на CPD Ltd. отиде при Стефан Антонов от 12Г и проекта IoT Sensor Network.
 • Специалните награди на Telelink Business Services взеха Васил Колев от 9А клас с проекта SmartElectricityMeter и Бойко Георгиев от 11В клас с проекта Guitar Master.
 • Специалната награда на GTT Communications отиде при Мартин Кондов от 12Г клас с проекта му "Корпоративна мрежа с VPN".
 • Специалната награда на M2M Services взеха Георги Корчаков от 12Г с проекта си Smart Medical Box и Стефан Антонов от 12Г, Илиана Генова от 12Б и Венелин Атанасов от 12Г с проекта си AutoHome.
 • Проектът SmartAssociate Socket на Лилия Любенова и Ангел Стоянов от 11Б спечели поощрителна награда от M2M Services.
 • Специалната награда на Melon взе Венелин Атанасов от 12Г с проекта си "Изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на интернет услуги".
 • Специалната награда на Ocado Technology взеха Ангел Пенчев - 12В, Богдан Миронов - 12В, Мадлен Саркисян - 12В, Мирослав Мирчев - 12Г, и Симеон Георгиев - 12В, с проекта Eleggo, както и Виктор Горчилов, Антон Янчев, Валентин Спасов и Самуил Георгиев от 12А с проекта CyclePath.
 • Специална награда на "А1 България" взеха Огнян Барух от 12А с проекта си Home IoT System, Веселин Ангелов от 12Б с проекта си ESPEES и Венелин Атанасов от 12Г с проекта си за изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на интернет услуги.
 • Специална награда на Isobar Commerce Bulgaria взе Кристиян Стоименов от 11А с проекта си 6502 Emulator и Мадлен Саркисян от 12В с проекта Face Mask Detection System.
 • Специалната награда на TelebidPro спечелиха Мартин Врачев и Александър Йорданов от 11Б с проекта си Melodic, Мадлен Саркисян от 12В с проекта си Face Mask Detection System и Благовест Атанасов от 12В с проекта си Chess King.
 • Специалната награда на VMware Bulgaria отиде при Георги Корчаков от 12Г и Smart Medical Box.

X