Проекти

Когато приложението е необходимост

CIO Media

Мария Динкова 
 

Днес всичко се превръща в приложения – на практика нашето ежедневие може да се сведе до определен брой икони на телефоните, които ни информират, забавляват, помагат или просто разсейват. Приложения за новини, за игри, за имейли, за социални мрежи, за музика, за филми, за книги и т.н. - предложенията са безкрайно много и изборът е огромен. Удобството на подобни услуги е безспорно и вероятно именно заради това тяхната популярност продължава да нараства. Има обаче случаи, когато приложението не носи само улеснение, а е необходимост. В тази категория попадат медицинските приложения, които са насочени към пациентите и им помагат да преодолеят трудностите, през които преминават.

Един доста любопитен и интересен пример за такъв тип решение е KidPRO. То включва две свързани приложения – едното е насочено към децата, които трябва да се лекуват от хронични заболявания, а другото - към техните родители. Чрез KidPRO се събират и анализират важните данни за състоянието на пациентите и по-лесно се спазват препоръките на лекуващия специалист. Приложенията са разработени отглобалната технологична консултантска компания DataArt и тази година спечелиха трето място в категорията „ИТ и комуникации“ в престижния конкурс M&K Awards 2019. Победителите се избират по няколко критерия, включително полезност, икономическа ефективност и значение на продукта за сферата на електронното здравеопазване.

„Спазването на лечението е важен въпрос в здравеопазването и има фундаментална необходимост от продукт, който ще помага на малките пациенти да се справят с предизвикателствата. DataArt имаше за цел да създаде анимационен приятел за деца, който да помага при приемането на медикаменти и да превръща целия процес в забавно и полезно изживяване“, коментира Иван Пантъйкин, диливъри мениджър, подразделение „Здравеопазване“ в DataArt.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X