Спонсорирано Съдържание

Значението на дигиталните близнаци за индустриите

CIO Media

Д-р Енг Лим Го, вицепрезидент и главен технологичен директор, HPC & AI, Hewlett Packard Enterprise
В AlphaGo компютърът победи най-добрия играч в света с невиждан дотогава ход. Програмистът беше направил копия на машината и ги накара да се конкурират едно с друго, използвайки усилване на обучението. Дигиталните близнаци ставаха все по-силни и по-силни, така че можеха да се състезават срещу Ли Седол. Програмистът беше попитан как компютърът излезе с този ход и той отговори: "Не знам."

Технологията на дигиталните близнаци е практиката на създаване на компютърен модел на обект - машина или човешки орган, или на процес като метеорологичното време. Чрез изучаване на поведението на близнака е възможно да се предвиди поведението на двойника от реалния свят, като се използват тези знания за справяне с проблемите, преди те да се появят. Технологията на дигиталните близнаци търпи огромни промени, благодарение на увеличаването на възможностите за обработка от високоефективни изчислителни технологии (HPC) и използването на софтуер за изкуствен интелект (AI).

Как се променя технологията на дигиталните близнаци?
Думата е демократизация. Дигиталните близнаци преди време са били ползвани в големи държавни институции за суперкомпютри. Но тъй като компютрите стават по-бързи, а софтуерът - по-лесен за използване, внедряването им нараства.

Производителите на състезателни автомобили от Формула 1 създават цифрови близнаци на своите автомобили и ги изпитват във виртуални вятърни тунели. След като тестват дигитален близнак в много различни сценарии, те използват придобитите знанията за изграждането на прототип. Поради по-добрия софтуер и по-бързата обработка се създават повече цифрови близнаци за по-кратко време. Така в рамките на две седмици са проектирани новите аеродинамични форми за следващото състезание.

В медицината компаниите изграждат дигитални близнаци на органи като сърцето, за да наблюдават как могат да реагират при различни интервенции. Сведен е до минимум рискът от ранни изпитвания върху хора и е ускорена достъпността на леченията за пациентите.

Метеорологичните служби изграждат цифрови близнаци на системи за бури. Учените по климата използват цифрови близнаци на земята, за да прогнозират бъдещите температури и ефектите от глобалното затопляне.

Стивън Хокинг изгражда цифрови близнаци на нашата ранна вселена. Теорията му, че черните дупки се изпаряват, вече е добре приета в космологията.

Как AI променя технологията на дигиталните близнаци?
AI има дълбоко въздействие. По-рано използвахме установени уравнения, свързани с енергия, маса и топлопредаване, за да изградим цифров близнак. За да прогнозираме времето, ще подадем информация за днешното време. Тогава ще приложим суперкомпютърна мощност с цел да предскажем времето напред, много по-бързо от настъпването му.

Един AI подход не използва уравнения, а задълбочено обучение. Подавайки информация за изминалите 10000 дни, машината може да научи достатъчно и да направи точна метеорологична прогноза. Все пак използваме метода на уравнението, за да проверим резултатите от цифровия близнак. Но AI подходът ни дава много по-бърз резултат, с по-малка изчислителна мощност.

Колко може да спести на бизнеса един цифров близнак?
В случая на реактивните двигатели става въпрос за много милиони долари. Реактивен двигател, който струва, да речем, 20 милиона долара, трябва да премине през много тестове, преди да е готов за производство. Един такъв тест е за удар на птици. В него наблюдаваме дали се откъсва лопатка от турбината, дали изхвърлена от двигателя попада във фюзелажа на самолета, където може да навреди на хората. Ако трябваше да направим този тест с действителен двигател, цената щеше да бъде 20 милиона долара всеки път, когато го правим. Извършвайки изпитването на цифров близнак, можем да правим много тестове, като променяме дизайна на двигателя си всеки път, докато не сме готови за тест на физически двигател. Спестените пари се оказват много.

true

S&T България сертифициран
партньор на HPE България
Тел.: +359 884 28 50 03
snt@snt.bg, www.snt.bg

X