Спонсорирано Съдържание

ERP е равно на познание

CIO Media

Пламен Боев
СЕО, Елит Софтуер


Пиша тази статия през август, но вие ще я четете септември, когато ритъмът на бизнеса отново се забързва, а лятото остава някъде зад нас. Времето ще липсва на всички ни, затова и ми се иска да избегна шаблонните редове, относно важността на информацията и необходимостта от внедряването на ERP система във всяка компания.

Верига квартални аптеки – пренасочване на маркетинга
Кварталната аптека е страхотна – приятна и модерна обстановка, млади и усмихнати продавачи, система за отстъпки на клиентите. Наскоро тя смени собственика си и сега е притежание на по-голяма верига от аптеки. Като чест клиент и аз имах карта, която ми даваше определена отстъпка при покупка. От разговорите със служителите знам, че аптеката ползва ERP система, което и позволява да има цялата и централизирана инфомация, относно продажбите и клиентите.

Новата верига наложи и свои, собствени маркетингови правила, като смени картите за отстъпка с карти, които събират точки и отново на потребителите се дават отстъпки.

Не се наемам да съдя кое и колко е ефективно, но цялото това маркетингово упражнение нямаше да бъде възможно, без наличието на професионална ERP система. Професионалният софтуер ви дава възможност да пробвате много и различни маркетингови стратегии, като сменяте, пробвате и намерите най-печелившата за вашия бизнес.

Също така липсата на подобна система нямаше да даде възможност и на предишните собственици да привличат ефективно клиенти, да развиват бизнеса по модерен начин и в крайна сметка да го продадат с печалба на по-голяма компания. 21-ви век изисква своето.

Верига магазини, за продажба на колела – как да затрудним продажбите си
Един от колегите ми е любител на колоезденето. Ползва услугите на една верига магазини, в които купува аксесоари, резервни части и ремонтира велосипеда си. В разговор сме дискутирали, че всеки път, когато влезе в магазина и остави колелото си за ремонт, се налага да оставя и телефона и името си. Тази верига не знае кой е той, колко пари харчи при тях, от какво има нужда и какво могат да му продадат. За отстъпки и бонбонки за лоялни клиенти и дума не става.
Те ще го изгубят, в момента, в който намери нещо по-добро и сигурно няма да е само той.

ERP система за всеки
Информацията ви помага да продавате, да продавате на оптимална цена, да обслужвате клиентите си и да ги оставяте доволни. Продавачът в кварталното магазинче помни името ви и какво купувате. Той си представя към края на деня колко е спечелил и от какво. Това също е добра и приемлива ERP система. Тя е в употреба от хиляди години и все още върши работа.
Не е задължително да купите професионален, скъп и правещ и кафе софтуер. Може да ползвате лист хартия, екселска таблица, папирус или глинени плочки – каквото ви върши работа и съобразно бизнеса и възможностите ви, но трябва да го ползвате.

Кой и какво може да си позволи?
Прогресът и времето летят и специализираните софтуери, в това число и ERP, се развиват постоянно, като оптимизират тяхната ефективност, стойност и начини на покупка. Много от нас ползват куп различен софтуер, в това число и софтуер като услуга (SaaS). Не е необходимо да закупувате самият софтуер, не е необходимо взимате сървъри за него, да заделяте много пари за обслужване и внедряване.

Какво да си купим?
Професионалните ERP системи, в това число и Zeron V/4 са достъпни като облачна услуга и софтуер като услуга. Това прави цените ефективни за повечето компании. Ако можете да си позволите наистина добра ERP система, която ви дава данните в реално време, а информацията в удобен вид (графики), то защо ви е да правите компромис с качеството? Повечето пари, които ще инвестирате в подобна система, ще се върнат стократно като спестено време, нерви и удобство на работа на персонала, защото не забравяйте, че софтуерът с компромиси забавя не само вас, но всичките ви служители.

ERP и НАП
В началото на годината имаше суматоха, свързана с новата наредба Н-18 на НАП. И наистина НАП успя да ни съкрати лятото – екипът на Елит Софтуер имаше напрегнати месеци, като доработи Zeron V/4 така че да отговаря на всички изисквания и критерии на държавата. Потребителите ни могат да са спокойни, че ERP софтуерът им е не само абсолютно легален, но е премислен, оптимизиран и разработен с оглед на тяхното удобство. Пред нас не стоеше въпросът да сме първите, които отговаряме на критериите, а да сме тези, чиито клиенти имат най-голямо удобство в работата си.

Заключение
Бизнесът в България е особено конкурентен, а пазарът – малък. Един страхотен софтуер, като Zeron ще ви даде възможност да притежавате цялото познание за вашите потребители, да им предоставяте отлични услуги и продукти и да управлявате компанията си малко по-добре от вашите конкуренти. А на нас ще ни бъде приятно да обсъдим вашите нужди, да ви консултираме в най-подходящите решения и да ви помогнем да бъдете лидери. В печалбите и в доволните клиенти.

Пламен Боев
СЕО, Елит Софтуер
www.zeron.bg


X