Мениджмънт

"Стоун Компютърс" АД – 25 години професионализъм и експертиза

CIO Media

Светлин Николов, изпълнителен директор на "Стоун Компютърс" АД

С каква идея е създадена компанията? Каква пазарна необходимост е имало по време на създаването ú?
ИКТ секторът за периода от 90-те години досега претърпя лавинообразен прогрес и развитие. Компанията беше създадена през 1995 г. с цел да отговори на тогавашните нужди на ИТ пазара, т.е. първоначално фокусът беше продажба и дистрибуция на хардуер. С течение на годините "Стоун Компютърс" се е стремил неизменно да прогресира редом с технологичните иновации и да предлага на своите клиенти най-актуалните решения за бизнеса.

След тези вълнуващи 25 г. с гордост мога да кажа, че сме утвърден лидер в системната интеграция на българския пазар. Стремежът да доставим най-добрата възможна услуга на клиентите е движещата сила, която ни води към прогрес и развитие от 1995 година до днес, когато се изправяме пред нови и нови глобални предизвикателства. Уверен съм, че "Стоун Компютърс" ще преодолее стабилно и уверено не само съществуващите, но и всякакви нови предизвикателства на хоризонта. Тази моя увереност произхожда от факта, че ние вече сме постигнали най-важния фактор за устойчиво развитие и прогрес, а именно - силно мотивирания и сплотен дух на задружност, взаимопомощ и усъвършенстване на екипа на компанията.

В каква посока се разви след това и защо?
Развитието на компанията през годините логично следва развитието на ИТ сектора поради специфичността на тази сфера. Технологичният скок ни доведе от dial-up достъп до интернет до облачни услуги и дистанционна свързаност на информационните системи в целия свят. Това развитие създаде от своя страна съответните промени в ИТ нуждите на бизнесите, както и нуждата за постоянно осъвременяване на ИТ оборудването и инфраструктурата.

От разстоянието на годините сме изключително горди, че "Стоун Компютърс" е първият доставчик на облачни услуги в България с нашия бранд OneCloud. Днес компанията е утвърден системен интегратор, доставчик на облачни и управляеми услуги, както и стратегически консултант, като устойчиво и непоколебимо "Стоун" оглавява позициите в тази сфера в България. В момента фокусът ни е върху предлагането на иновативни и високотехнологични решения за бизнеса, като например нашата управляема услуга за информационна сигурност InfiniGuard. Несъмнено доказателство за постигнатите ни резултати през годините и в момента е солидното ни портфолио от клиенти и партньори, което не спира да се разраства с всяка изминала година.

Как се промениха ценностите в компанията за периода от създаването ú до днес?
Ценностите на "Стоун" не са се променили, което ни прави устойчиви и способни да се развиваме и усъвършенстваме във времето. Със сигурност наше голямо предимство освен съхраняването и култивирането на "духа" и ценностите на компанията е и гъвкавостта и човечността, които ни предоставя работата в малки специализирани екипи. Гордеем се с факта, че сме постигнали високопрофесионална и задружна среда, в която екипната работа има нови измерения - по-голямата част от екипа ни са дългогодишни служители на компанията, много от които са се присъединили към "Стоун" още от самото начало през 90-те. Всичко това е спомогнало за изграждане на силен, задружен и ярък екип от професионалисти. Годините зад гърба ни доказват с пълна сила успешната реализация на мисията и визията на "Стоун Компютърс", както и неизменното уповаване на нашите ценности през времето. Нашите служители са най-голямото ни богатство и това не е клише, а една от "тайните" за успех на "Стоун".

За нас основният фактор, който ни мотивира и движи към прогрес и усъвършенстване, е ползата, която прибавяме към бизнеса на нашите клиенти. Тази мотивация остава непроменена още от основаването на компанията през 1995 г.

Къде виждате компанията след 30 години?
Предвид скока в развитието на сектора от последните 30 години до днес трудно може да се прогнозира толкова напред във времето. В близко бъдеще "Стоун Компютърс" ще предложи на пазара нови B2B продукти, базирани на тенденциите в технологичното развитие, които да са от жизненоважно значение за фирмите в процеса на дигитална трансформация. Променящата се бизнес среда изисква компаниите да обновяват своята съществуваща ИТ инфраструктура и да възприемат новите технологии, като това важи и за "Стоун Компютърс". Такъв ход на развитие е валиден и в по-дългосрочна перспектива.

Съдържание от "Стоун Компютърс" АД

X