Мениджмънт

Спад в кандидатстването за ИТ позиции въпреки по-голямото търсене на кадри

Мария Динкова

Това е обичайна тенденция за август, като се очаква търсещите работа да се активизират отново през септември

Кандидатстващите за ИТ позиции са намалели с 6,6% през август тази година, показва нов доклад на CV-Library. Същевременно броят на ИТ позициите, които са свободни, са се увеличили с 6,5% на месечна база, пише ITProPortal.

По-обстойният анализ обаче показва, че няма нужда от паника. Макар броят на работните позиции все още да е "сравнително нисък" спрямо данните от 2019 и ИТ позициите да бележат спад от 38,8% на годишна база - количеството на кандидатстващите за ИТ позиции този август са с 35,2% по-високо спрямо миналата година.

В същото време съотношението между кандидатстващите и ИТ позициите се е увеличило с 121% на годишна база, докато средните заплати са се повишили с 5,8% на годишна и 0,1% на месечна база.

За Лий Бигинс, основател и изпълнителен директор на CV-Library, значителният спад на броя на кандидатстващите е изненадващ, особено като се има предвид, че програмата за запазване на работата на британското правителство ще бъде в сила само още няколко седмици.

Експертът обаче подчертава, че август обикновено е месец, в който по-бавно се наемат новислужители, още повече тази година на фона на пандемията.

"Важно е работодателите да не загубят надежда в пазара на работна ръка. Макар кандидатстващите да са намалели през предходния месец, компаниите трябва да продължат своите усилия за наемане през септември и се очаква да видим подобряване на ситуацията през следващите седмици", допълва Бигинс.

"Ако не можете да осигурите по-висока заплата, вместо това задължително споделете всички ползи и предимства, които вашият бизнес може да предложи, например като гъвкав и отдалечен начин на работа", съветва експертът.

X