Мениджмънт

Над половината ИТ проекти от 2019 са незавършени

Мария Динкова

По-голямата част от организациите с поне хиляда служители са започнали 2020 с редица недовършени проекти, показва нов доклад на софтуерната компания MuleSoft.

В обединеното кралство ситуацията е дори по-критична, тъй като три четвърти (76%) от организациите не са успели да завършат всичките си проекти навреме, пише IT Brief.

Според запитаните причината за проблема е липса на време, финансиране и умения.

Половината от анкетираните отбелязват, че техните ИТ бюджети ще се увеличат с по-малко от 10%, докато очакват задачите им ще се повишат с 40% през тази година. Те също така коментират, че прекарват почти 70% от своя работен ден, грижейки се за бизнеса, като така почти не им остава време за иновации и разработки.

В допълнение организациите не успяват да следват напредъка на технологиите. Почти две трети от ИТ специалистите, взимащи решения, заявяват, че им е било трудно да въведат нови технологии заради ИТ инфраструктурата.

"Компаниите са изправени под все по-голям натиск да преминат дигитална трансформация, тъй като провалът в това отношение ще има негативно влияние върху приходите. Въпреки това традиционните модели за ИТ операциите са счупени, което принуждава организациите да намерят нови начини да ускорят завършването на проектите и преизползването на интеграциите", коментират от MuleSoft.

API-та се приемат като добър начин да се постигне стойност, но организациите нямат необходимите фирмени стратегии, се допълва в доклада. Макар че повечето организации (80%) разбират възможностите на API-та, само малка част от тях подхождат към приложенията стратегически.

"За организациите със стотици различни приложения, интеграцията остава значително предизвикателство и те се затрудняватт да предложат свързаното изживяване, което потребителите търси. Този доклад подчертава, че макар ИТ мениджърите да разбират стойността на API-та, на много организации им предстои да осъзнаят техния потенциал", допълват от компанията.

X