Мениджмънт

По-кратка работна седмица вдига производителността на Microsoft в Япония

Иван Гайдаров

За тези от вас, които мечтаят за по-кратка работна седмица, има нови доказателства, че четири дни в офиса са еднакво от полза както за служителите, така и за работодатели, съобщава CBSNEWS.

Те идват от технологичния гигант Microsoft, който тества по-кратка работна седмица в Япония и дава na работниците си в Токио всеки петък през миналия август. Компанията предоставя специален платен отпуск за петия работен ден, но също така и субсидира разходите на служителите си за доброволческа дейност, обучение или семейни пътувания. Резултатът: Производителността на компанията в Япония се повишава с 40%.

Служителите демонстрират по-голяма ефективност през своите 32-часови седмици с помощта на отдалечени конферентни разговори, като същевременно използват много по-малко ресурси в офиса, което води до икономия на разходи. Като цяло данните от проекта Work Life Choice Challenge показват, че "служителите търсят разнообразни стилове на работа", коментират от Microsoft.

Бизнес практиките, които се оказват подходящи за една страна, разбира се, може да не са непременно ефективни в друга. Още повече, че японските култура изповядва по-специално отношение към работната етика. Все пак редица компании в САЩ и Европа също експериментират с по-къса работна седмица.

В доклад на Обществото за управление на човешките ресурси от юни 2019 г. се казва, че 15% от 2700 респондента - американски компании и организации - предлагат на служителите си опция за четиридневна работна седмица. През 2017 г. те са били 12%.

"Въпреки че четиридневните работни седмици все още са сравнително рядко срещани, организациите, които са ги внедрили, не отчитат намаляване на производителността или приходите", се посочва в доклада.

Новозеландската компания Perpetual Guardian дава на своите 230 служители свободен петък за шест седмици миналата година. Андрю Барнс, основателят на Perpetual Guardian, заявява, че експериментът е направил служителите с 20% по-продуктивни, въпреки че приходите и печалбите са останали непроменени. Независим анализ от Техническия университет в Оукланд установява, че служителите на Perpetual Guardian са по-ангажирани със задачите си през работните дни.

"Бизнес лидерите вярват, че дългите часове работа се равняват на усилена работа. Много е трудно да накараме цяло поколение бизнес лидери да повярват, че начинът, по който са го правили цял живот, е грешен", казва Барнс.

Simply Business, кол център в Обединеното кралство, прехвърля своите 500 служители на четиридневна работна седмица в пилотен проект през септември. Това ги направи с 20% по-продуктивни, разкриват от компанията пред The Guardian.

От ръководството на Microsoft в Япония обръщат внимание, че анализът показва и някои пречки пред по-широкото прилагане на четиридневната работна седмица, включително съпротива от страна на мениджърите и неравномерни резултати в зависимост от отдела.

Но Барнс, който пише книга за четиридневните работни седмици, е убеден, че тази стратегия може да работи във всяка компания, независимо от размера, индустрията или местоположението ѝ.

"В основата на това стои производителността. Ако успеем да постигнем повишена производителност от нещо, което осигурява баланс между професионален и личен живот, това е печеливша стратегия", казва той, като посочва като победители от подобна промяна работодателите, работниците и техните семейства.

X