Коментари И Интервюта

Най-скъпата пиар кампания?

CIO Media

В края на миналата година „Междузвездни войни“ се върна на сцената, давайки ни възможност отново да се потопим във фантастичната космическа реалност на филмовата сага. Благодарение на Илън Мъск през февруари станахме свидетели на реализирането на една доскоро неосъществима мечта за пътешествие до Марс. В Космоса излетя червеният Roadstar Tesla, Модел 2008, на провокативния милиардер иноватор, задвижван от ракетата FalconHeavy, построена от SpaceX. Спокойно може да обявим представлението, на което бяхме свидетели, за най-скъпата пиар кампания на двете компании на Мъск – Tesla и SpaceX.

Кое е странното тук? Че технологиите, на които разчитаме да ни изстрелят в Космоса и бъдещето, са тези, които ни възпират от наистина иновативните и радикални решения.

Понякога в стремежа си да направим нещо ново не обмисляме неговото приложение и цел. Извън 15-те минути медийна слава, които Мъск получи, и временното покачване на акциите на двете му компании изстрелването на кола към Марс е напълно безсмислено, освен ако там някъде в междупланетните пространства не чакат на автостоп джедаите.

Последните иновации в областта на въздушния транспорт са насочени към щадящи природата електрически двигатели - Siemens и Airbus разработват хибриден самолет, при който един от четирите двигателя ще се захранва с електричество.

Въпреки ефектния експеримент на Илън Мъск излишно е да се лъжем, че въздушният транспорт може да преживее бурно развитие през следващите години. Той вероятно е достигнал предела си по отношение на скоростта, икономичността и комфорта.

Имаше и още един пропуск в иначе брилянтната презентация за "междупланетарен живот" на милиардера - зоната за пътници в "кораба за Марс" беше описана като "по-голяма от пътническата кабина на Airbus A380". Това би трябвало да е впечатляващо, но не и на фона времетраенето на пътуването. Да летиш между 3 и 6 месеца в джъмбо джет? Никакъв шанс.

Виргиния Стаматова


X