Изкуствен Интелект

Да ъпгрейднем работното място с роботи за телеприсъствие

CIO Media

Мария Динкова

Развитието на телекомуникациите отдавна внесе съществени промени в начина на работа. Традиционните офиси, които трябва да се посещават ежедневно, до голяма степен вече са част от миналото. Съвременните служители търсят гъвкаво работно време и предпочитат да изпълняват своите задачи от вкъщи или от друга отдалечена локация. От своя страна по-голямата свобода, която предоставят модерните компании, води до увеличаване на креативността, продуктивността и сътрудничеството в екипите.

Макар че за тази цел устройствата, позволяващи аудио- и видеоразговори от всички места с интернет връзка, вършат доста добра работа, те имат и своите недостатъци. Напредъкът на технологиите вече позволява да се направи следващата крачка и да се преодолеят настоящите проблеми. Отговорът се крие в роботите за телеприсъствие. Те не само ще помогнат на служителя, който не е в офиса, да комуникира със своите колеги, но и ще му дадат възможност свободно да се придвижва в сградата, да участва в различни срещи и да има пълен контрол над това, което вижда и чува.

Именно поради тези предимства глобалният пазар на роботи за телеприсъствие се очаква да отбележи значителен ръст през следващите години, показват данните на Statista. Ако през 2017 той е бил оценяван на 59.9 млн. долара, според прогнозите с новото поколение роботизирани устройства, системи и инструменти ще достигне 213.9 млн. през 2023.

Какво представляват роботите за телеприсъствие
Всъщност роботите за телеприсъствие не са новост, те съществуват от края на 90-те години на миналия век. За тяхното ефективно използване обаче са необходими висока разделителна способност за предаване на видеа и значителна честотна лента. Учените успяха да покрият тези изисквания едва в средата на миналото десетилетие чрез фиброоптичните технологии. Това допринесе за падането на цените на телероботите, в резултат на което се улесни експериментирането с тях и прилагането им в реална среда.

Най-просто казано, роботите за телеприсъствие или телероботите са мобилни машини, оборудвани с камери, екрани, говорители и микрофони, които могат да се управляват през компютър от оператор. Обикновено те представляват таблет или смартфон, свързан с подвижна част на колела. При по-ранните версии машините трудно успяваха да достигнат нормалната скорост на човешки ход, а също така не можеха и да се справят с препятствия по пода. По-новите модели достигат доста по-висока скорост и лесно преодоляват малки предмети или неравности на повърхността, по която се придвижват.

Според експертите в бъдеще ще се работи върху подобряване на тези решения чрез добавяне на усъвършенстван софтуер за навигация, на повече видове камери и сензори. Освен това техният дизайн продължава да търпи промени, като в момента има и хуманоидно изглеждащи устройства в различни етапи на разработка. В крайна сметка се очаква по-сложните роботи да позволят на хората, които не присъстват, не само да общуват, но и физически да помагат с изпълнението на дадени задачи.

Телероботите могат да намерят приложение в различни области на бизнеса, в производството и логистиката, в сферата на образованието и здравеопазването. Те могат да се окажат изключително полезни при работа в опасни места, включително при справяне с бедствия, в минната индустрия и в борбата с тероризма. Днес на пазара има доста предложения в различна ценова категория. Разбира се, с колкото повече функционалности разполага съответното устройство, толкова по-висока е неговата стойност. Едни от най-скъпите модели могат да достигнат дори 40 хил. долара, но същевременно могат да се намерят и доста по-икономични варианти от около 1000 долара.

Какви предимства носят телероботите
Въвеждането на телероботи на работното място ще донесе ползи както за компаниите като цяло, така и за служителите. Например тяхното използване ще позволи да се намалят значително фирмените разходи за пътуване и настаняване – особено когато става дума за по-дълъг престой или за полет от далечна дестинация. Също така мобилността, която технологията предлага, дава възможност да се наеме най-добрият кандидат за дадена позиция, независимо къде живее.

В допълнение специалистите предвиждат с роботите за телеприсъствие да се сложи край на извършването по няколко задачи едновременно. Доста често при дълги конферентни разговори служителите се разсейват, като си проверяват имейлите или – ако работят дистанционно, се занимават с домакинска работа, изискваща части от тяхното внимание. С телероботите това се ограничава и служителите са принуден да се фокусират единствено върху проекта в момента. Това на свой ред прави срещите по-ефективни и продуктивни.

Безспорно дистанционната работа носи доста предимства и за самите служители. Тя спестява много време за пътуване до офиса и подобрява баланса между личния и професионалния живот. При видеоконференциите се пропускат ценни моменти на сплотяване и общуване на колектива, които обикновено се случват извън важните срещи и работните задачи. С телероботите всички ще могат да се почувстват като неразделна част от екипа, без значение къде се намират. Експертите са убедени, че подобна технология ще гарантира един ефективен работен процес, при който служителите ще могат да реализират в максимална степен своя потенциал, а фирмите ще могат да се възползват от всички техни таланти, независимо дали присъстват в офиса или не.

Какви са предизвикателствата пред навлизането на телероботите
Технологията зад роботите за телеприсъствие все още е в своя ранен етап на развитие и експертите, които работят в областта, се сблъскват с редица предизвикателства. Един от основните недостатъци на съвременните устройства е свързан със забавянето и прекъсването в комуникацията. Освен това използването на телероботите се ограничава до определена мрежа, а за настройването им и включването им към Wi-Fi е необходимо съдействието на хората. Също така чрез тях не може да се отварят врати, да се повика асансьор или да се изкачват стълби. Друг сериозен недостатък от техническа гледна точка е свързан с живота на батерията и цената, която ще трябва да се плати за зараждане на този тип платформи в рамките на един осемчасов работен ден.

Не на последно място, колкото и добра да е комуникацията през подобни устройства, тя не може да замени разговора с хората на живо. Невербалното общуване, което подсказва за настроението, намерението и желанията, включва не само промяната в изражението на лицето, но също така позицията и движението на тялото. С други думи, съвременните телероботи не могат да пресъздадат изцяло нашето поведение и това неминуемо ще се отрази върху отношенията с колегите.

Все пак се очаква с напредъка на технологиите все повече хора да предпочитат дистанционната работа и да използват роботи за по-ефективна комуникация. Може би в бъдеще, когато се усъвършенстват настоящите решения и навлязат хуманоидните устройства, плюсовете съществено ще надвишават минусите. Хората определено харесват мобилността, а роботите за телеприсъствие добавят едно ново измерение при общуването от разстояние. Експертите са категорични, че времето, енергията и разходите, които спестяват тези устройства, и удобството, което носят, ще ги превърнат във все по-търсени и прилагани на работното място. А може би някой ден и извън него – все пак не може да не се сетим за филма "Аватар", където едно съвършено дистанционно тяло позволяваше да се изследват цели нови светове.

X