Проекти

Автоматична система ще отчита тол-таксите на камиони и автобуси

CIO Media

Мая Бойчева-Манолчева

Иновативна автоматична система за отчитане на тол-такси за камиони и автобуси над 3,5 тона предстои да бъде въведена у нас. Системата се казва TollPass и е разработена от националния доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси "Интелигентни трафик системи" (ИТС). Това e втората фаза на проекта, след като компанията наскоро пусна електронните винетки. До момента инвестицията за електронните винетки надхвърля 11 млн. лева, като се очаква до края на годината сумата да надмине 15 млн. лева.

"Българската тол-система е най-съвременната в Европа", обясни търговският директор на компанията Иван Георгиев на пресконференция в началото на юни. Събитието бе част от международното изложение за тежкотоварни автомобили Truck Expo 2019, което летище Лесново приюти в периода 6 - 8 юни.

Системата е базирана на GNSS технология и е напълно автоматична, от т.нар. free flow тип, при който няма тол-станции, бариери или каса за плащане, а автомобилите не е необходимо да спират, за да заплатят таксите. TollPass обхваща превозните средства, които са над 3,5 тона бруто тегло - тежкотоварни и пътнически. Определянето на таксата ще зависи от четири критерия: брутно тегло на автомобила, емисионен клас, брой оси и клас на пътя.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X