Софтуер

Тревожно ли е, че езиците за програмиране се управляват от корпорации

CIO Media

Мат Асей, InfoWorld

Времената, в които безработен докторант можеше да импровизира нов език за програмиране и след няколко години целият свят да го използва, отминаха. Сега, както е доказано от растящата популярност на езици като Kotlin и Go, изглежда, че единственият начин нов език за програмиране да добие масовост е с щедрата подкрепа на някоя мегакорпорация. Въпросът е дали това е лошо нещо по своята същност.

90-те години на миналия век: ерата на самостоятелния хакер
Невинаги е било така. Както си спомня Мартен Микос, СЕО на Hacker One, "краят на 90-те години беше необичаен период с изключително голям брой масовици и малки проекти, които след това станаха огромни." Пери Исмаджил се съгласява с думите: "Това беше началото на интернет плюс уеб, достигащ до масите." И допълва: "Хората се надпреварваха да пишат уеб приложения, които не бяха компютърно генерирани графики (CGI), изпълняващи C, например PHP и JavaScript."

От PHP (Расмус Лердорф) до Python (Гуидо ван Росум), голяма част от ранните уеб езици са написани от самостоятелни хакери. Ако те бяха подпомогнати от организация, какъвто беше случаят на Брендън Айк (JavaScript) от Netscape, това беше корпоративно начало, което помогна около него да се формира индустрия.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.

X