Дигитализация

Над 50% от компаниите не отчитат възвръщаемост на инвестициите при проектите за дигитална трансформация

Мария Динкова

За много компании инициативите за дигитална трансформация не носят очакваните резултати, пише ITProPortal. В тази връзка по-голямата част от организациите (56%) са притеснени, че не успяват да постигнат възвръщаемост на инвестициите.

Това разкриват резултатите от нов доклад на платформата Digital.ai, базиран на проучване сред повече от 600 ИТ специалисти, експерти по сигурността и лидери. Според данните липсата на видимост в процесите на софтуерно планиране затруднява компаниите.

По-малко от две трети от запитаните (62%) отбелязват, че те могат да осигурят много необходимата видимост, а една трета (34%) признават, че се справят неудовлетворително с тази задача.

Освен това сред фирмите се наблюдава разминаване между софтуерната разработка и процеса по внедряване от една страна и бизнес целите от друга, въпреки че това е "критичен" аспект за постигането на по-добри бизнес резултати.

Макар че 94% от анкетираните смятат, че софтуерната разработка и внедряването трябва да бъдат по-добре свързани с бизнес целите, само половината (54%) споделят, че са постигнали успех. В допълнение 78% от лидерите заявяват, че Covid-19 също има влияние за постигането на съответствие между бизнеса и ИТ потока на стойност в техните организации.

"Установихме, че в големите компании, които са успели при дигиталната трансформация, бизнес и технологичните екипи работят в сътрудничество, за да определят стойността и да постигат целените резулта", коментира Дерек Ленгън, ръководител "Стратегическа трансформация" в Digital.ai.

"Тези компании обикновено създават организация във връзка с потока на стойност, прилагат отворен подход за споделяне на информация и прилагат решения на корпоративно ниво, които предлагат пълна видимост и богати, предиктивни знания в цялата организация", допълва той.

X