Дигитализация

Над 50% от служителите са по-продуктивни, работейки отдалечено

Мария Динкова

Хората, работещи в офис, изглежда, че се справят забележително добре с преминаването към дистанционно изпълняване на задълженията, като повечето вече са се адаптирали към новите условия. Всъщност повече от половината са станали по-продуктивни в сравнение с преди, когато мерките за изолация не са били въведени, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на консултантската компания Hoxby, според който резултатите представляват "добра новина", тъй като има вероятност изолацията в много държави по света да продължи.

Над една трета от офис служителите очакват някаква форма на дистанционна работа за поне още три месеца, а 59% от запитаните няма да бъдат изненадани, ако мерките останат в сила дори за още половин година.

Почти две трети (58%) отбелязват, че се радват на изживяването, основно заради по-голямата автономност и по-малко от една пета (19%) уточняват, че предпочитат да работят в офис.

Също така изглежда, че мнозинството от служителите са по-щастливи, работейки у дома. Над половината вярват, че това се отразява добре на тяхното психическо здраве, а около две трети се радват на факта, че могат да прекарват повече време със семейството си (това достига 72% при служителите с малки деца).

За един от основателите на Hoxby Лизи Пени резултатите са добри, тъй като според нея карантината е помогнала да се изяснят някои ключови заблуди за дистанционната работа.

"При помяната на работните практики става дума за това хората, техния живот, работа и психическо здраве да се поставят на приоритетно място. Радвам се да видя подобни положителни резултати след пет седмици изолация и наистина се надявам отдалечената работа да се превърне в голяма част от бъдещето на всяка организация", коментира експертът.

X