Дигитализация

Топ 3 на технологичните бизнес тенденции, които ще следим през 2020 г.

Иван Гайдаров

Блокчейн

Ако през 2019 г. блокчейн беше по-скоро медийна тема, отколкото реално прилагана технология, подгответе се това да се промени. Наблюдателите на индустрията очакват 2020 г. да бъде годината, в която технологията на споделените счетоводни записи ще достигне своята зрялост и ще виждаме все повече случаи на нейното използване, които стигат далеч отвъд криптовалутите.

Областите, в които експертите предвиждат растеж, включват сигурност на данните, веригата за доставки и електронните здравни досиета.

"Блокчейн технологията, тъй като е свързана със сигурността на данните (разбирайте управление на достъпа), ще има някои забележителни случаи на употреба през 2020 г.", смяра Сиобан Климер, учен и автор в технологичното издание Mindsight.

Ед Федърстън, технолог от Cloud Technology Partners, чийто опит включва блокчейн, големи данни, машинно обучение, IoT и изчисления в облака, е съгласен с него, заявявайки, че все още вярва в потенциала на блокчейн и прогнозира, че използването на технологията ще нарасне през 2020 г.

"Една от най-големите области, в които блокчейн навлиза, е веригата за доставки и произход", казва той и добавя: "Фармацията (и здравеопазването като цяло) също търси и инвестира много във възможности, базирани на блокчейн - веригата за снабдяване с лекарства - особено опиати - данни от клинични изследвания, електронни здравни досиета и т.н."

"Всичко, което включва проследяване на съществителни - лица (правоприлагащи органи / правителство / пътуване), неща (лекарства, продукти, пратки), идеи (патенти) – може да имплементира блокчейн", категоричен е Сиобан Климер.

Пишейки за очакванията към блокчейн през 2020 г., Лукас Мирян от Computerworld.com коментира, че макар технологията "да не е отговорила на очакванията за задвижване на нови обществени и бизнес модели, тъй като повечето проекти остават в експериментален режим, това далеч не е провал."

"Обещанието, което дава блокчейн, да гарантира единна версия на истината за определени данни чрез сигурен, споделен и непроменим запис продължава да бъде изкушаващо и мнозина виждат в технологията добра платформа за финансови услуги, електронна търговия и т.н.", пише той.

Тъй като блокчейн излиза вече от тестовия си период, през тази година се очаква да възникнат много случаи на прагматична употреба. Някои от тях включват обработка на плащания, споделяне на данни, търговия със собствен капитал и съхраняване и проследяване на документи. Можем също така да очакваме технологията да се използва за борба с фалшивите новини, за обмен на дигитални ценни книжа и за управление на идентичността на потребителите, обяснява още авторът.

Повече изкуствен интелект и машинно обучение

Изкуственият интелект (AI) и машинното обучение (ML) ще се използват значително повече през 2020 г., казват експертите. По-специално, те с нетърпение очакват навлизането им в сферите на киберсигурността, технологиите за сътрудничество и телеприсъствие, както и в процеса по проследяване на качеството на продукцията.

"Радвам се, че AI и ML се използват все по-пълноценно в дигиталния свят. Голяма част от тези възможности обаче първоначално ще се предлагат като услуги ", казва Шот Шобер, експерт по киберсигурност и автор на книгата"Киберсигурността е бизнес на всички".

Всъщност неотдавнашно проучване на Computerworld.com за тенденциите в технологиите за 2020 г. установява, че 43,9% от респондентите най-много разчитат на киберсигурността, подобрена от AI, и това не е чудно, като се има предвид увеличаването на броя на инцидентите в последните години. През 2019 г. най-малко 5,3 милиарда записа, включително номера на кредитни карти, домашни адреси и телефонни номера, бяха изложени на публичен достъп чрез пробиви в сигурността. Организациите се нуждаят от помощ за идентифицирането на заплахите и предотвратяването на нарушенията в киберсигурността и предвид недостига на специалисти в тази област, AI може да им окаже значителна помощ да преодолеят тази липса.

"AI и ML са много полезни и за откриване на заплахи и потенциални злонамерени атаки, както и при многофакторната автентификация. Освен това ML е много ефективно и за анализ и обучение на мобилни крайни точки", обяснява Шобер.

За Стивън Прентис, чийто опит включва прилагането на бизнес технологии в редица отрасли, най-вълнуващи възможности AI и ML дават на технологиите за сътрудничество и телеприсъствие, където вижда изключителни възможности за развитие.

IoT, IIoT, изчисления в крайната точка и автоматизация

Очаквайте Интернет на нещата (IoT) и индустриалната му версия (IIoT) да се развият значително през 2020 г. И докато го правят, компютърните изчисления и автоматизацията на роботизирани процеси (RPA) също ще се развият значително, казва Мойн Шейх, старши уеб анализатор в Intelligent Online Solutions Pty. Ltd.

"Производителите започнаха да използват силата на RPA и AI, за да подобрят качеството на продуктите си и да ускорят производствения си цикъл. Логистиката е друга област, където IIoT роботиката помага", казва той.

Тези приложения ще се нуждаят от бързите мрежови скорости, които изчисленията в крайните точки осигуряват, за обработка на зетабайтовете данни, които IoT устройствата ще генерират.

"Изчисленията в крайната точка могат да намалят латенцията при критични приложения и да подобрят скоростта на сигналите, като същевременно облекчават мрежовите натоварвания", пише Сандра Гитълн в своята статия за Network World.com.

Предприятията вече инвестират в оборудване за изчисление, съхранение и работа в мрежа на ръба, включително IoT портове и хиперконвертирана инфраструктура. А през 2020 г. Джоан Фридман, анализатор на ИТ индустрията и изпълнителен директор на ConneKted Minds, очаква тази тенденция да се засили.

X