Дигитализация

Ръст на инвестициите във финтех решения през 2020

Мария Динкова

За да насърчат иновациите и финансовото приобщаване, банките и правителствата трябва значително да увеличат инвестициите във финтех решения през следващата година, показва нов доклад от глобалната платформа Ecosystm, пише IT Brief.

Проучването: Ecosystm Predicts: The Top 5 Fintech Trends for 2020 определя пет ключови тенденции, които ще формират финтех пазара през следващите 12 месеца. Според доклада в областите на дигитално банкиране, дигитални плащания и застрахователни технологии ще се наблюдава експоненциален растеж.

"Финтех се очаква да има много по-голямо въздействие през 2020 отколкото хората осъзнават. Това ще доведе както до по-добро изживяване за съществуващите клиенти, както и до приобщаването на много хора, които в момента нямат достъп до банковите услуги в икономиката", коментира Пол Гестро от Ecosystm.

Ето кои са основните пет финтех тенденции за 2020:

Всички за един и един за всички
Увеличените инвестиции във финтех платформи и услуги ще играят значителна роля в постигането на по-голямо приобщаване, особено в развиващите се икономики. Освен това те ще помогнат за намаляването на разликата между половете, когато става дума за използването на финансови услуги.

Този ръст, както и възможността банките и другите организации да достигнат пазари, които не са били достъпни досега, ще привлече средства от т.нар. инвестиции с въздействие (Impact Investing), които могат да постигнат сериозни социални резултати и печалби.

Годината на банките
През последните няколко години, установени банки показваха нежелание да работят с финтех компании заради страх и несигурност. През 2020 обаче се очаква всички тези притеснения окончателно да се разсеят.

Все повече банките разработват стратегии в различни области, включително изкуствен интелект, софтуер за автоматизация на основни задачи Robotic Process Automation (RPA) и киберсигурност. Следващата стъпка е сътрудничеството с финтех за по-добро потребителско ангажиране и спазване изискванията на регулациите.

Азия се превръща в "Средната Земя"
През 2018 финтех компаниите, подкрепени от рисков капитал, събраха над 49 млрд. долара като финансиране и почти половината от тях са само в Китай. Този сериозен ръст ще продължи в цяла Азия, където финтех стартъпите ще са добре позиционирани да променят статуквото и да отправят предизвикателство към финансовите институции.

Комбинацията от сравнително отворени правителствени политики и като цяло недоразвит банков сектор ще доведе до бързи финтех иновации в банковия и нефинаносовите сектори в целия азиатски регион.

Възходът на изкуствения интелект
Изкуственият интелект стои в основата на повечето финтех платформи и ще продължи да движи иновациите в сектора. Способността по-добре да се взимат решения за данните и автоматизацията на работните процеси ще бъде основна цел за финансовите фирми през 2020.

Свързан с изкуствения интелект е и RPA софтуерът. Очаква се той да бъде приложен, за да трансформира потребителското изживяване, както и да интегрира наследените системи с повече иновативни инструменти и услуги.

AI също така ще се използва все повече в области като откриването на киберпрестъпления и превенция, където може бързо да идентифицира потенциални случаи на измами и да ги маркира за по-нататъшни разследвания.

Технологии, улесняващи регулациите
Технологиите, улесняващи регулациите – или с други думи автоматичното управление на регулационни процеси – ще заемат централно място през 2020. Организациите ще осъзнаят, че с подобни решения по-добре могат да спазват регулациите, а също така по-лесно да се справят с финансовите престъпления и да намалят скъпоструващите грешки.

Предишната стратегия просто да се наемат повече хора, които да отговорят за спазването на законовите изисквания, вече не е устойчиво решение и компаниите искат да намерят по-добър начин за справяне с предизвикателствата. Същевременно възвръщаемостта на инвестициите при този тип платформи лесно се идентифицира и определено е изгодна.

"Нашият доклад ясно показва, че 2020 ще бъде сериозна година за финансовите фирми и организациите, които се възползват от техните предложения", отбелязва Гестро.

"Взимането на стратегически решения за внедряване на финтех технологии ще гарантира, че компаниите за финансови услуги са добре позиционирани да се възползват от предстоящия сериозен ръст", допълва експертът.

X