Дигитализация

Facebook се доближава до създаването на система за писане чрез мисъл

Мария Динкова

Илън Мъск не е единственият, който си представя как хората общуват чрез мозъчни вълни. Facebook също има амбициозни планове за разработване на мозъчно-компютърен интерфейс чрез преносими устройства, а някой ден от компанията се надяват да дадат възможност на хората да пишат бързо само чрез мисъл. Специалисти по невробиология от Калифорнийския университет, Сан Франциско (подкрепен от Reality Labs на Facebook) демонстрираха система, която може да превръща говор в текст в реално време, използвайки само мозъчната активност, пише Engadget. Макар и впечатляващо, това показва, че технологията трябва да се развива още доста.

Системите за мозъчно-компютърен интерфейс вече съществуват, но изискват потребителите мисловно да избират по една буква от виртуална клавиатура – процес, който е доста бавен. Учените обаче опитват да използват контекст, за да помогнат на машините да превеждат цели думи и фрази. За тази цел те са поставили на епилептици доброволци специални импланти в областите на мозъка, свързани с речта и разбирането.

Участниците в изследването са отговаряли на глас на въпроси като "От 0 до 10 колко комфортно се чувствате?". Използвайки само мозъчната електрическа активност, системата след това е познавала кога е бил зададен въпросът и какъв е бил, като на база на тази информация е определяла отговорите на субектите.

Ако първо установи кой въпрос е бил зададен, системата може да ограничи възможните отговори. Вследствие на това дава резултати, които са между 61% и 76% верни. За сравнение точността при направено независимо предположение е между 7% и 30%.

"Тук ние показваме значението на декодирането на двете страни на един разговор – както на въпроса, който се задава, така и на отговора, който се дава", коментират учените.

Експериментът показва положителни резултати, но също така и ограниченията на технологията. Все пак се налага да се поставят импланти и вместо само да се отговаря чрез мисъл, участниците е трябвало на глас да ги изговарят думите. Също така 9-те въпроса и 24-те възможни отговора са доста ограничени. А това се оказва доста далеч от целта, която Facebook си поставя – предаване на 100 думи в минута чрез пасивни преносими устройства.

От социалната мрежа обаче вярват, че дори ограниченият капацитет е важен. "Способността да се декодират дори малък брой помислени думи – като "избери" или "изтрий" - ще осигури нови начини за комуникиране с днешните VR системи и с утрешните AR очила", коментират от компанията.

Вероятно потребителите обаче ще бъдат притеснени да дадат точно на Facebook (от всички компании) директен достъп до своя мозък. В тази връзка от Reality Lab отбелязват: "Ние не може сами да предвидим или разрешим всички етични въпроси, свързани с тази технология. Етичните особености са един от основните стълбове в нашата програма – ние искаме да бъде ясно върху какво работим, така че потребителите да могат да споделят своите притеснения във връзка с технологията".

X