Дигитализация

Изморените таксиметрови шофьори в Русия ще бъдат хващани с лицево разпознаване

Мария Динкова

Изморените таксиметрови шофьори в Русия скоро ще бъдат принудени да си взимат почивки, пише Enagdget. "Яндекс.Такси" – най-голямата компания за таксиметрови услуги в страната – ще инсталирали устройства с лицево разпознаване в своите коли, за да открива изморените шофьори. Миналата година компанията се сля с Uber, което позволява на своите служители да използват и двете приложения, за да намират пътници.

Устройството, което ще бъде поставено на стъклото на автомобилите, включва софтуер, разпознаващ признаците на умора – включително примигване, прозяване и неправилна позиция на тялото. Като цяло софтуерът може да идентифицира 68 лицеви точки.

Промяната е вследствие на изискването на руските законодателни органи таксиметровите компании да положат повече усилия, за да предотвратяват инциденти. За миналата година в Москва са били регистрирани 764 катастрофи и 23 смъртни случая. Мнозина винят за случващото се увеличеното използване на онлайн платформите за намиране на превоз, както и по-големият брой коли в столицата.

Някои от производителите на автомобили вече пускат фабрично подобни функции за лицево разпознаване и в своите превозни средства. Например 2019 Subaru Forester включва опция, наречена DriverFocus – система за мониторинг, която идентифицира знаците на умора у седящите зад волана. Също така при Cadillac CT6 Sedan камера, насочена срещу шофьора, използва инфрачервена светлина, за да следи позицията на главата.

Uber от своя страна прилага не толкова технологичен подход, за да попречи на изморените шофьори да продължат да работят – приложението автоматично се изключва за 6 часа, след като се достигне 12-часовото ограничение за каране. Lyft от друга страна има 14-часов лимит. Шофьорите обаче лесно могат да преодолеят подобни ограничения, ако използват две приложения.

От "Яндекс" вече са инсталирали пилотно устройствата за лицево разпознаване в 100 коли и планират да внедрят технологията съвсем скоро в още няколко хиляди автомобила.

X