Дигитализация

EU-Startups Summit: Изкуствен интелект, Uber за вещи, виртуални асистенти

CIO Media

Майя Бойчева-Манолчева

Над 950 стартъпа от ЕС, включително от България, участваха в тазгодишния пичинг конкурс EU-Startups Summit, провел се от 2 до 3 март в Барселона. Условието за участие беше кандидатстващите стартъпи да не са създадени преди повече от 2 години, да са в начална фаза на развитие и да са базирани в Европа. Петнадесет бяха селектираните за финала стартъпи, а избраникът на журито, състоящо се от известни инвеститори в рисков капитал, стана берлинският AI стартъп Tribe. Наградата за победителя беше 75000 евро в кредити за: AWS облачен хостинг, корпоративен пакет на инструмента за мониторинг на социалните мрежи Senti.One, видео от mysimpleshow, платформа за дизайн 99designs, премиум постове в EU-Startups Job Board и едногодишен абонамент за двама за споделения офис Spaces. Представяме ви някои от финалистите.

Tribe е стартъп, който дава живот на конверсационния изкуствен интелект чрез лице и човешки емоции. Анимираните реалистични 3D аватари внасят човешки елемент във всяко приложение - от ботовете на отделите за поддръжка и комуникация с клиенти, през виртуалните асистенти в магазините до следващото поколение игрови герои, и им позволяват да изразяват реални човешки емоции, да разбират и реагират на настроението на потребителите. Компаниите пък могат да събират богата визуална емоционална обратна връзка от потребителите, която им позволява да изградят добри модели за връзка с клиентите.

Farmdok е дигитален инструмент за планиране и управление на данните в селското стопанство. Мобилното приложение притежава разнообразни функции - система за управление на фермата, "полеви" бележник и други инструменти, които помагат на фермерите да си водят записки, да спазват законовите изисквания за изготвяне на документация, да намалят разходите и да взимат по-добри решения. Стартъпът е базиран в Австрия, а през 2017 г. получи награда за иновации на конкурса Agritechnica.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.

X