Cfo

Глобализацията на плащанията изисква нови стандарти на управление

Мария Динкова

През 2020 се очаква да се създадат стандарти за управлението на паричните потоци, за да се върви в крак с навлизането на глобалните плащания, отбелязват от Deloitte.

В новия доклад Payment Trends 2020 се посочва, че играчите, които улесняват транзакциите между регионите, трябва да отговарят на стандартите на различните държави при изпращането на трансгранични плащания. Това ще наложи необходимостта от въвеждането на нови правила, които да регламентират движението на парите и да защитават потребителските данни, пише Finextra.

Според Deloitte компаниите за разплащания трябва да подредят своите данни, така че да са готови за нови глобални стандарти при управлението на плащанията, интеграцията и съвместимостта. От друга страна трябва да се има предвид, че централните банки ще се опитат да играят по-активна в управлението на паричните потоци.

През последните месеци тази тенденция започва вече да се проявява. В началото на август Федералният резерв на САЩ обяви разработването на услугата FedNowSM – механизъм за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време.

Три седмици по-късно Китайската централна банка представи криптовалута, която ще бъде подкрепена от държавата, а няколко компании като Alibaba и Tencent имат задачата да я разпространят сред гражданите на страната.

От Deloitte смятат, че именно това ще са основните тенденции при разплащанията през 2020.
В доклада освен това се посочва, че доставчиците на платежни услуги ще търсят алтернативни източници на приходи, тъй като стойността на традиционни фактори – като бързина на транзакциите – намалява.

Тази тенденция ще се задълбочи от нарастващите потребителски очаквания за по-голямо удобство, вследствие на което ще се засили конкуренцията между затворени и отворените разплащателни платформи, борещи се за лоялността на клиентите.

В тази връзка компаниите ще трябва да решат къде на пазара искат да се конкурират по отношение на продуктите и услугите, които предлагат, и какъв модел за развитие да приемат, за да отговорят на потребителските очаквания за удобство при плащанията.

X