Cfo

Китай внедрява блокчейн и AI в трансграничните си финансови операции

Иван Гайдаров

Китай разглежда възможностите за прилагане на блокчейн и изкуствен интелект (AI) за трансгранично финансиране, съобщи Reuters в неделя.

Блокчейн в управлението на риска

Според събщението Лу Лей, зам.-ръководител на китайския държавен администратор на валутната администрация (SAFE), заявява, че има планове за използване на блокчейн и AI при трансгранично финансиране, като специално внимание се отделя на приложенията на технологиите при управлението на риска.

Лей отбеляза, че SAFE насърчава прилагането на финансови технологии и AI в международното финансиране и макропруденциалното управление.
Призивът му за иновации е в съответствие с забележките на китайския президент Си Дзинпин, който наскоро призова страната да ускори приемането на блокчейн технологиите като основа за иновации. Лей също подчертава важността на управлението на риска:

"Трябва да обърнем специално внимание на бързото развитие на дигиталните финанси и финансовите технологии. Когато не сме напълно сигурни накъде се насочва иновативната форма на бизнес, трябва да обърнем специално внимание на управлението на риска", предупреждава Лей.

Още финансово отваряне

Според Лей добрата и работеща финансова инфраструктура служи за основа на управлението на риска. Той също така обещава да отвори китайските пазари на капитали, включително облигации, и да консолидира инвестиционни канали за чуждестранни инвеститори.
Както Cointelegraph съобщи вчера, Постоянният комитет на 13-ия национален народен конгрес в Китай прие нов "закон за криптовалутите" на 26 октомври, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.

X