Cfo

Ще превземат ли технологичните гиганти пазара на инвестиционни фондове?

Мария Динкова

Големите технологични компании като Google, Apple и Microsoft все още не са завладели пазара на инвестиционни фондове, но ново изследване на британската финтех компания Calastone показва, че те вече имат готова потребителска база сред представителите на милениал поколението, пише Finextra.

Проучването, в което са участвали 3 хил. души на възраст между 23 и 35 години от Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Хонконг и Австралия, разкрива, че половината от милениалите ще купят инвестиционни продукти от известни технологични компании, ако такива им бъдат предложени. Също така при младите хора, които вече активно инвестират, този процент се увеличава до почти две трети в глобален план (63%).

Освен че инвеститорите милениали се доверяват на технологичните гиганти, те вярват и в самите технологии. Например във Великобритания 52% от запитаните заявяват, че биха позволили на компютърен алгоритъм да инвестира парите им вместо тях.

"Много големи технологични компании вече предлагат основни финансови продукти. В Азия виждаме Ant Financial на Alibaba, който влезе на пазара за инвестиционни фондове и по този начин привлече голяма база инвеститори,", коментира Андрю Томлинсън, главен маркетинг директор в Calastone.

Той допълва, че като се вземе под внимание мащаба на клиентската база и възможността за компаниите, се очаква подобна тенденция да се наблюдава и в други региони. Според експерта индустрията трябва да следи какво прави технологичните гиганти толкова успешни - а това е достъпността и позитивното потребителско изживяване - и да се учи от тях, ако иска да оцелее при предстоящите промени.

X