ЕЦБ: Libra може да се превърне в заплаха за еврото

Иван Гайдаров

Широкото приемане на криптовалутата на Facebook – Libra – може да представлява заплаха за финансовата политика на ЕС, твърди Ив Мерш, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В понеделним той заяви, че "мащабът на приемане на Libra и съотнасянето ѝ към еврото може да намали контрола на ЕЦБ над европейската валута и да наруши механизма на паричната политика, като повлияе на ликвидната позиция на банките в еврозоната... "

Мерш добаяв също така, че Libra може да "подкопае международната роля на единната валута, например чрез намаляване на търсенето ѝ".

Според представителя на ЕЦБ централизираният характер на криптовалутата на Facebook също е от изключително значение. Той подчертава, че тя ще бъде отговорност на акционерите, които стоят за Libra Foundation, което ще повдигне въпроси за доверието, тъй като криптовалутата няма да бъде подкрепена от централна банка.

"Libra се лансира от същата компания, която трябваше да свидетелства пред законодателите в Съединените щати и Европейския съюз за допуснати от нея заплахи за демократичните устои в резултат на обработката на лични данни в социалната ѝ платформа", припомна Мерш.

Той призова регулаторите на ЕС да влязат в своята компетентност спрямо Libra, a европейците да не се отказват от "безопасността и стабилността на утвърдените платежни решения и канали в полза на заблуждаващите и коварни обещания на Facebook".

Намерението на Facebook да създаде своя криптовалута беше посрещнато със загриженост и скептицизъм в много страни, включително Китай и Индия, както и в средите на хората, занимаващи се с криптовалути.

Технологичният гигант обяви влизането си на пазара на криптовалути през юни. Той също така обяви и създаването на Calibra, новосформирано дъщерно дружество за финансови услуги, което ще гарантира стабилността на Libra.

Дигиталният валутен портфейл на Calibra ще бъде наличен в Messenger, WhatsApp и като собствено самостоятелно приложение, което се очаква да стартира през 2020 г. Компанията се надява да направи изпращането на пари толкова лесно, колкото изпращането на снимки.

X