Cfo

Може ли Libra да оспори китайското лидерство в криптовалутите?

Иван Гайдаров

Когато Facebook през юни обяви плановете си да пусне нова дигитална валута, наречена Libra, това определено раздвижи финансовите служители в Пекин. Това е така, защото от 2014 г. Китайската народна банка се стреми да изгради своя собствена централно контролирана криптовалута.

"Ще следим внимателно новата глобална дигитална валута", казва Ванг Син, директор по научните изследвания в Централната банка на Китай, във връзка с Libra по време на конференция в началото на юли в Пекин. По думите му неговият екип вече е свършил много работа, но и остава още много, за да може страната да затвърди преднината си в тази технология.

Дигиталната валута би позволила на Централната банка на Китай да записва всяка една сделка с висока точност в реално време. Мобилните плащания в Китай вече събират огромни данни – по някои оценки 2 милиарда акаунта са регистрирани само в двете основни платформи - Alipay на Alibaba и WeChat Pay на Tencent. Централизираната дигитална валута допълнително ще затвърди господството на Китай във финансовите технологии.

"Китай разчита изключително много на сектора за мобилни плащания. Дълго време държим лидерската позиция с успеха на WeChat и Alipay, но Libra представлява огромна заплаха за пазара на мобилни плащания", казва Чунвей Зоу, главен икономист в Bitmain, голяма китайска компания, разработваща технологии за добив на криптовалути.

Facebook се надява да пусне официално Libra през първата половина на 2020 г., което ще я превърне в най-сериозната конкуренция на амбициите на Китай в криптовалутите. Американската компания има над 2,5 милиарда потребители, което е над два пъти повече от абонатите на WeChat. Това незабавно ще гарантира успешен старт на Facebook на глобалния пазар на криптовалути.

"Ако Facebook успее да превърне голяма част от настоящите си потребители на Facebook и WhatsApp в притежатели и потребители на Libra, това може отведнъж да надскочи всичко, което Китай направи по отношение на изграждането на потребители", казва Мартин Чорземпа, научен сътрудник към Peterson Institute of International Economics

Facebook изгражда глобална коалиция от партньори, всеки от които има дял в Асоциация Libra, организация с нестопанска цел, регистрирана в Швейцария, която ще управлява криптовалутата. Според говорител на Facebook в нея вече са се включили 27 партньори, включително Visa, PayPal и Lyft.

Залогът на конкуренцията на пазара на криптовалути е контролът върху събирането на финансови данни и способността да се търгува по целия свят. В момента САЩ имат ефективно право на вето върху световната система за финансови транзакции, тъй като голяма част от световната търговия се извършва в американски долари, което й позволява да санкционира враговете си и да позволява на компаниите да работят в глобален мащаб с малки или без транзакционни разходи. Китай отдавна се стреми да наложи юана вместо долара като основна световна валута.

Libra ще черпи стойността си от комбинация от основни валути, като долар и евро. Facebook не е казал дали юанът ще бъде включен в комбинацията. Като цяло обаче новата дигитална валута най-вероятно ще използва основно долара, за да си гарантира ниска волатилност.

Някога Китай беше най-големият пазар за добив на биткойн и други криптовалути, благодарение на евтината и изобилна хидроенергия на страната, използвана за зареждане на технологичната мощност, необходима за създаване на нови дигитални токъни. Но през 2017 г. китайските регулатори взеха серия от мерки срещу биткойн и други дигитални валути, които продължават да се налагат и до днес. Властите забраниха частния обмен и създаването на нови криптовалути, поради опасения, че те ще позволят изтичане на средства и могат да дестабилизират икономиката

Ако Libra наистина официално стане факт, Китай ще трябва да разхлаби своите рестриктивни правила за криптовалутите, за да позволи на големите китайски технологични компании като Alibaba и Tencent да влязат в реална конкуренция с Facebook. Джоу Сяочуан, бивш директор на Народната банка на Китай, дори лансира идеята да се позволи на "търговските дружества" да издават свои криптовалути.

Разбира се, Китай също така може да забрани използването на Libra в рамките на своето киберпространство, точно както вече забрани достъпа до Facebook, Instagram и WhatsApp. Подобна стратегия може да проработи обаче, само ако Libra не се превърне в глобална валута.

"Проблемът за Китай ще стане съществен, ако Libra наистина e успешнa по целия свят и се окаже забранена на местния пазар. Тогава Китай е в губеща позиция и компаниите му може да са в неизгодно положение в дигиталната икономика спрямо тези, които са в състояние да приемат Libra. Това е доста страшна перспектива", казва Мартин Чорземпа.

Ръководителите на Facebook описват Libra като необходим ход за оспорване на лидерството на Китай в криптовалутите и технологията за добив и създаване на нови дигитални валути – блокчейн. "Вярвам, че ако Америка не въведе иновации в областта на дигиталната валута и плащанията, други ще направят", заяви Дейвид Маркъс, човекът, който отговаря за създаването на Libra, пред членовете на Комитета за финансови услуги на 17 юли.

Въпреки това, опасенияta относно потенциалната употреба на Libra при незаконни дейности могат да забавят нейната поява.

X