Cfo

Забраняват на технологичните компании да предлагат финансови услуги?

Иван Гайдаров

Демократичното мнозинство в Комисията по финансови услуги към Министерството на финансите на САЩ обмисля внасянето на предложение за ограничаване на възможностите големите технологични компании да функционират като финансови институции или да създават дигитални валути. В знак на категоричната си позиция спрямо идеята на Facebook да създаде своя криптовалута, законопроектът на комисията предлага глоба от 1 милион долара на ден за нарушаване на тези правила, съобщава Reuters.

Подобно сериозно законодателство спрямо технологичния сектор обаче ще срещне отпор от страна на републиканците в комисията, които ще се опитат да съберат достатъчно гласове в защита на най-бързо развиващия се сектор в САЩ. Това не е единствената пречка пред законопроекта, но пък той при всички случаи изпраща силно послание към големите технологични компании, които все по-често гледат към сферата на финансовите услуги.

Проектозаконът, наречен "Keep Big Tech Out Of Finance Act", описва случай с голяма технологична компания, предлагаща основно платформа за онлайн услуги с поне 25 млрд. долара годишен приход.

"Тази платформа не може да създава, поддържа или експлоатира дигитален актив, който е предназначен да бъде широко използван като средство за размяна, разчетна единица, складова стойност или друга подобна функция, както е определено от Съвета на гуверньорите на системата на Федералния резерв", предлага черновата на законопроекта.

Facebook, която влиза перфектно в така описания калъп, обяви миналия месец, че ще стартира своята глобална криптовалута през 2020 година. Тя ще бъде с името Libra и включва партньорство с общо 28 организации, между които Mastercard, PayPal и Uber. Всички те ще бъдат обединени в Libra Association, която ще застане зад стойността на новата криптовалута. Понастоящем нито една банка не е част от групата.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обаче остро разкритикува идеята на Facebook и криптовалутите като цяло. Неговите коментари дойдоха, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че планът на Facebook за създаване на своя криптовалута няма как да се реализира, докато компанията не даде достатъчно сериозни гаранции за опазването на личните данни на потребителите, борбата с прането на пари и финансовите измами, както и за финансовата стабилност на системата.

X