Cfo

IBM стартира блокчейн проект за дигитализация на процеса на банкова гаранция

Иван Гайдаров

Технологичният гигант IBM стартира пилот за платформа, задвижвана от блокчейн, предназначена да оптимизира процеса на банкова гаранция.
В съобщение до пресата, разпратено на 3 юли, компанията заявява, че пилотният проект е стартиран в партньорство с четири австралийски компании за финансови услуги.

Проектът, наречен Lygon, е подкрепен от IBM, Australia and New Zealand Banking Group Limited, Commonwealth Bank, компанията за недвижими имоти Scentre Group и първата австралийска банка - Westpac. Той ще бъде реализиран в рамките на осем седмици с тестова група от клиенти.

По същество Lygon е платформа, базирана на блокчейн, която цифровизира емитирането и управлението на банкови гаранции в сектора на лизинга на недвижими имоти. Според инициаторите на проекта дигитализацията на този процес ще намали риска от измами и потенциала за грешки, както увеличи прозрачността и сигурността.

След края на пилотния проект, платформата ще бъде разширена с нова гама от дигитализирани банкови гаранции и ще започне да предлага услуги и на други индустрии. Дидие Ван Нот, генерален мениджър за корпоративното и институционално банкиране в Westpac, коментира:

"Създадохме платформа, базирана на блокчейн, за дигитализиране на екосистемата на банковата гаранция. Пилотният проект ще изпробва транзакциите на живо с помощта на разпределени счетоводни записи, за да докаже, че технологията е жизнеспособна от търговска гледна точка. Това е чудесен пример за дигитална трансформация, която усъвършенства клиентското преживяване. "

Към днешна дата IBM пусна редица корпоративни предложения за блокчейн. Миналия месец бразилската компания CIP официално стартира своя ID блокчейн платформа в партньорство с IBM, използвайки неговата система Hyperledger Fabric. Тя удостоверява и проверява дигиталните подписи чрез мобилни устройства.

През март пък пет японски банки влязоха в подобно сътрудничество с IBM, за да използват нейната технология за разпределени счетоводни записи.

X