Cfo

Централните банки ще следят развитието на технологиите чрез хъб за иновации

Мария Динкова

Заради бързо променящите се финансови технологии и компании като Facebook, които навлизат във финансовата сфера, централните банки са изправени пред все повече предизвикателства. Именно и затова те планират да си сътрудничат по-тясно чрез хъб за иновации, който беше одобрен в неделя от Банката за международни разплащания (БМР), пише Reuters.

Целта на хъба, който ще бъде разположен в Базел, Хонконг и Сингапур, е да подобри функционирането на глобалната финансова система. Освен това той ще работи и по идентифицирането на тенденциите, които влияят върху централното банкиране.

Плановете на Facebook да навлезе в областта на плащанията и да пусне своята собствена криптовалута Libra не се споменават в изявлението на БМР. Решението на социалната мрежа обаче е помогнало за осъзнаването на необходимостта от координирани действия по отношение на финансовите технологии.

"ИТ революцията няма граници и следователно тя се отразява в множество напралвения едновременно", отбелязват от финансовата институция. Също така хъбът ще се фокусира върху това да помогне на централните банки да идентифицират важните тенденции в технологиите и да се следи спазването на регулациите с цел запазване на финансовата стабилност.

Подробности около хъба не се разкриват, като от БМР уточняват, че не могат да дадат информация за инвестициите или персонала.

БМР вече е призовала политиците по-внимателно да следят навлизането на големите технологични компании във финансовата сфера, ход, който повдига въпроси за неприкосновеността на данните, конкуренцията, пазарите и банкирането.

Швейцарската национална банка, Управлението за парично обращение на Хонконг и парично-кредитното управление на Сингапур също са подписали инициативата.

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан коментира, че централната банка ще увеличи своите усилия за следене на финансовите технологии: "Швейцарската централна банка вече следи отблизо технологичните иновации във финансовата сфера и работи тясно с общността на централните банки да идентифицира и оцени развитието в ранните етапи".

X