Анализи

PLM навлезе в добавената реалност и увеличената къстомизация

Деница Дженева

Интернет на нещата движи пазара на системите за управление на жизнения цикъл на продуктите
Миналата година беше особено вълнуваща за света на софтуера за управление на жизнения цикъл на продуктите (product lifecycle management - PLM). Почти всички големи производители - от Volvo до Raytheon, от Jabil до Stryker, от Beneteau до Bosch, както и много други по-слабо известни играчи се наредиха сред дигиталните лидери, доверили своето производство на PLM. След като се отказаха от създадените специално за тях решения и интеграцията посредством Microsoft Excel, PowerPoint и Word, всички тези компании започнаха да отчитат темп на ръст, по-висок от средния за пазара, на който оперират. Въвеждането на PLM се отрази благотворно на маржовете и позволи да се постигне невиждана досега гъвкавост. Дотук добре - голямата крачка е направена. Как обаче ще се развие PLM софтуерът и кои технологични тенденции ще доминират през тази година?

Числата говорят
Пазарът на PLM възлиза на 21.71 млрд. долара през 2019 и се очаква до 2025 да достигне 32.42 млрд. долара. Това открива проучване наMordor Intelligence, обхващащо периода 2020 - 2025. Прогнозираният среден годишен ръст е в размер на 6.92%.
Увеличеното търсене на платформи за анализи на данните и мощното навлизане на устройствата от Интернет на нещата са основните двигатели, които движат напредъка на пазара на PLM, откриват анализаторите. Процесът на дигитализация води до трансформирането от физически продукти в дигитални близнаци, които представляват точно копие на аналога си в реалния свят. Влияние оказва и преходът към Индустрия 4.0, целящ да увеличи конкурентоспособността посредством намаляване на разходите за производство, повишаване на качеството на продукцията и нейния обем.
Сериозно участие в развитието на пазара взема преминаването към облачни решения. PLM в облака е полезен инструмент за управление на данните за продуктите, тъй като позволява на производителите да консолидират информацията за развитието на отделните артикули, да придвижват или променят поръчките и запитванията и да подобрят комуникацията с доставчиците. SaaS решенията за компаниите търсят възможности за колаборация, управление на данните за продуктите и подобряване на работните процеси.
PLM софтуерът обаче е твърде бавен, тъй като не се правят достатъчно навременни планове за необходимата честотна лента, сървърна и системна конфигурация. В допълнение към това липсата на оперативна съвместимост между различните версии на продуктите, съчетана със слабото приемане на PLM услуги от страна на малките и средните компании се очаква да попречи на растежа на този пазар, откриват още анализаторите от Mordor Intelligence.

Горещите тенденции на 2020

AR подобрения
PLM визуализацията е възможността да се прегледа продуктът и свързаната с него документация от CAD (ECAD, MCAD, PDF и т.н.). През тази година специалистите очакват софтуерът да се развие до степен, че да позволи на екипите да визуализират продукта в добавена реалност (AR) от всяка гледна точка. Тази иновативна технология ще даде възможност на потребителите да разглеждат виртуални прототипи и да сравняват всички опции и варианти.
PLM визуализацията с помощта на добавена реалност ще подобри всички аспекти на работата с PLM за служителите. Тя ще позволи да се увеличи отделен елемент от продукта, да се разгледа неговата конфигурация, да се види как точно ще се обслужва и по същество как работи в контекста на останалите елементи. Което от своя страна е полезно при евентуална промяна в дизайна на тази част от продукта.

Оптимизация на съвместната работа на хора и машини
Огромен ръст в продуктивността може да се постигне, ако бъдат оборудвани с интелигентни устройства, използващи PLM данни. Например с помощта на Microsoft HoloLens 2 служителите могат да добият пълна представа за оборудването, което ще ремонтират, както и визуализации в PLM, MES и ERP платформи. В областта на производството пък дигиталните симулации допринасят за измерване на въздействието при въвеждане на нови продукти, както и да се проиграват различни сценарии. Заедно с това дигиталните близнаци, които комбинират физическите и цифровите аспекти на артикула, могат да бъдат приложени за проектирането, планирането и обучението върху тези продукти.

Сигурността винаги е на мода
Производствените предприятия с географски разпределена структура, които работят с екипи от отделния завод и в рамките на компанията, могат да предизвикат известни притеснения, особено в областта на интелектуалната собственост. Глобалната гъвкавост обаче не означава липса на контрол на мястото, на което се съхраняват стратегическите данни, кой има достъп до тях и при какви обстоятелства. Строгият контрол в това отношение заедно с една защитена PLM система позволява изграждането на съвместна работна среда както вътре, така и извън предприятието. Сертификатите за сигурност в облака от най-добрите доставчици като Microsoft Azure предоставят допълнителни нива на сигурност на данните като FedRAMP (т.е. програма за управление на риска и авторизация), спазване на ITAR и DFAR 252.204-7012 (за DoD изпълнители).

Повече къстомизирани решения
Със солидна база за проследяване и контрол на промените идва възможността за увеличаване на броя на вариантите и заедно с това намаляване броя на компонентите. Нараства и шансът за изграждане на партньорства между доставчици и клиенти, както и за намаляване на поръчваните компоненти заради по-задълбочения поглед върху това какво е нужно за изработката на конкретния продукт.
Повечето къстомизация е възможност за компаниите, разработващи PLM решения, да изпъкнат сред своите конкуренти. Колкото повече опции дава на потребителите да настроят софтуера и да го приближат максимално до техните нужди, толкова по-успешен ще е съответният доставчик.

Без фрапираща разлика в качеството
Продуктите се променят. Те извървяха дълъг път от прости механични машини до устройства, управлявани от софтуер. Разбиването на сложността, особено когато по даден продукт работят различни екипи, прави по-лесно поддържането на високо качество. Това води и до намаляване на дефектните стоки, както и на тези, които се нуждаят от преработка.


X