Анализи

ЕК продължава борбата за въвеждане универсално зарядно устройство за смартфони

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) прекара повече от десетилетие в убеждаване на производителите на смартфони да инсталират в устройствата си един и същ порт за зареждане, но търпението на институцията явно е на изчерпване, защото обяви нови, по-строги правила.

Необходими ли са мерките и какви ефекти ще имат?

Преди да се заемем с това, нека да разгледаме пейзажа през 2009 г., когато беше сложено начало на този процес на хармонизация. Европейският парламент заявява тогава, че има 30 различни порта в сравнение с три модела днес - micro-USB, USB-C и Apple Lightning конектор.

По онова време много от най-големите доставчици на мобилни телефони в света, включително Nokia, Motorola и Apple, се съгласяват да подпишат меморандум за разбирателство за предоставяне на микро-USB зарядни устройства. Въпреки това, Apple се възползва от вратичка в законодателството, за която се пребори, и надстрои своя 30-пинов док конектор до Lightning конектор, какъвто е на iPhone 5 и устройствата след това.

Опитите да се накарат производителите да се съобразят доброволно (подход, който да не затруднява иновациите) на универсалната система за зареждане, са били ефективни за намаляване на общото количество решения, коментира през януари Маркос Шефчович, вицепрезидент по въпросите на междуинституционалните отношения в ЕК, и очертава най-новата резолюция, настояваща за нови общи правила за зарядните устройства.

В тази си реч той акцентира, че вече са необходими обвързващи мерки, тъй като целите за редукция на електронните отпадъци и повишаване на удобството за потребителите все още не могат да бъдат постигнати чрез доброволни мерки, макар и без конкретно да посочи Apple.

В изявление след обръщението на Шефкович, евродепутатите очертаха искането на Комисията да бъдат приети задължителни регулаторни правила или да се внесе законодателна мярка за въвеждане на стандарт за общо зарядно устройство до юли.

Основната причина, поради която ЕК настоява за общо зарядно устройство, е намаляването на електронните отпадъци. Данните на Европейския съюз показват, че държавите-членки са произвели 12,3 милиона метрични тона такива отпадъци през 2016 г., което се равнява на 16,6 кг на човек.

Наред с общото зарядно, членовете на Европейския парламент поискаха от доставчиците да спрат да включват зарядни при продажба на устройства, което ще принуди потребителите да използват вече налични такива, когато купуват нов модел. Според ЕП това би могло да намали и цялостните цени на устройствата. Резолюцията е приета с мнозинство от 582 гласа "за".

Плодотворна опозиция

В интервю за Mobile World Live, ръководителят на IDC Research за европейските мобилни устройства, Марта Пинто, коментира: "Новият регламент удря Apple, но не се противопоставя директно на компанията. Идеята зад хармонизацията на портовете за захранване беше да улесни живота на потребителите, а не да удря по определени брандове."

Малко след обръщението на Шефкович до ЕП, от Apple обявиха пред BBC News, че са разпратили 1 милиард устройства и 500 000 аксесоара, съвместими с техния порт и Lighting адаптор, които сега може да се окажат нефункционални и излишни.

Пинто обяснява: "В първите дни на внедряване електронните отпадъци вероятно ще нарастват, тъй като някои потребители ще трябва или да сменят кабелите си, или да купят нови адаптери при закупуването на нови устройства. Ще отнеме известно време, докато тази мярка окаже реално влияние върху околната среда, тъй като скоростите на заместване се забавят и потребителите не актуализират толкова често своите устройства. "

Марина Койчева, вицепрезидент на CCS Insight, заявява от своя страна, че "продажбата на по-малко кабели е само една малка стъпка, която индустрията ще трябва да предприеме по дългия път към устойчивост".

Тя добавя, че гражданите на ЕС "се давят в кабели" и мярката ще помогне за по-малки опаковки, спестяване на разходи при транспорт и "ще намали цените, които потребителите плащат за телефоните си". Тя обаче отбелязва, че спестяванията биха били по-осезаеми за потребителите, които купуват устройства от по-нисък клас.

"Цената на някои мобилни устройства не е висока заради пластмасовите кабели в кутиите, а заради сложните вътрешни компоненти, изискващи сериозна научноизследователска и развойна дейност", категорична е Марта Пинто.

Иновации

Ръководителят на научните изследвания на CCS Insight Бен Ууд заявява на свой ред, че е трудно да се разбере дали резолюцията ще затрудни иновациите при смартфоните и добавя, че всеки доставчик "несъмнено ще може да иновира по-бързо, използвайки патентован порт/конектор".

Той също така отбелязва, че Apple ще бъде засегната най-много от новите регулации, ако бъде принудена да приеме USB-C портовете за iPhone, но от друга страна компанията е достатъчно мощна, "за да повлияе силно на стандартите при USB-C".

Пинто пък е категорична, че резолюцията ще затрудни иновациите в кабелния сектор, но "ще доведе до иновации във всички други сектори, свързани с захранването: безжични подложки за захранване, уреди и всеки друг метод за поддръжка". Това потенциално би могло да ускори разработката и налагането на "безжични захранващи решения, като направи кабелите излишни".

В същото време тя предупреждава, че "дискусиите около общ стандарт за безжично зареждане трябва да последват веднага след като марките внедрят свои собствени решения, за да заобиколят необходимостта от спазване на законодателството за един и същ порт".

Времето ще покаже

Изглежда ЕК е решена да прокара това законодателство, което би могло да постави Apple в трудна позиция, ако се придържа към традиционния си график за актуализиране на iPhone през септември, на един от най-доходоносните му глобални пазари.

Независимо от начина, по който върви процеса по налагане на универсалното зареждане, може да се надяваме, че в крайна сметка именно потребителите ще бъдат истинските победители.

X