Анализи

Осем технологии, които ще ръководят бизнеса през 2020 г. (Част 2)

Иван Гайдаров

След като в първата част на този материал разгледахме четири основни технологични тенденции, които ще ще оказват сериозно внимание върху повечето индустрии през 2020 г., в продължението му ще обърнем внимание на още четири – 5G, IoT, контейнери и потапящи технологии.

5G

5G рекламната вълна често пренебрегва факта, че за внедряването на технологията на национално ниво ще са нужни години. Това обаче не може да спре компаниите да оформят вече своите планове за високоскоростни безжични услуги.

"Организациите напредват в своите 5G стратегии, дори преди широкото разпространение на мрежата", казва Джейсън Хейман, мениджър за пазарните изследвания в TEKsystems.


Осем технологии, които ще ръководят бизнеса през 2020 г. (Част 2)

Дерай Ремела, CTO на VoltDB, също вижда много възможности в 5G, но предупреждава, че очакванията около технологията могат да доведат до някои проблеми.

"Ако както операторите, така и компаниите не са в състояние да се справят с натиска на данните, който идва с 5G, закъсненията в процесите, при които служители или клиенти очакват обратна връзка в реално време, налична сега с по-бързи мрежови скорости, може да предизвика недоволство срещу определени брандове или технологии ", казва Ремела.

По думите му, за да се справят с това, компаниите трябва да прилагат мащабируеми архитектури на данни в реално време, които надхвърлят "простото приемане на информация и създават възможност за динамичното взимане на интелигентни решения при множество едновременни потоци от данни".

"Обещанието на 5G е да принуди организациите да идентифицират текущите процеси, които са узрели за промяна, и да гарантират, че съществуващият ИТ стак може да отговори на нуждите на новите мрежи. Поради тази причина 5G ще повлияе сериозно и на други технологични ниши - от компютърните изчисления до VR и поточната обработката", категоричен е Ремела.

Контейнери

Контейнерите и микроуслугите привличат интереса на организации, които трябва бързо да разработят и мащабират код, особено когато работят с IoT или облачната инфраструктура.

"Интересно е да наблюдаваме IoT проекти, залагащи на иновативни технологии като изчисления в крайните точки, без сървъри и контейнери, както и организационни структури около DevOps и микроуслугите", казва Тод Льопке, водещ CTO архитект в Sungard AS.

Редица експерти обръщат сериозно внимание на широкото възприемане на Kubernetes - система за организиране на контейнери с отворен код, която автоматизира разполагането, мащабирането и управлението им. "Това дава възможност за изцяло нови архитектури, които могат да се мащабират бързо", казва Том Петрочели, научен сътрудник в Amalgam Insights, и добавя: "Силният фокус на доставчиците върху Kubernetes наранява други технологични платформи. В същия момент Kubernetes е помогнала да се зародят или развият множество други технологии като сервизната мрежа и базираните на контейнери CI/CD продукти".


Осем технологии, които ще ръководят бизнеса през 2020 г. (Част 2)

"Kubernetes е най-популярният начин за справяне с контейнерни приложения и услуги, работещи в локални и облачни среди, както и устройства с всякакви размери. С все повече и повече обекти за управление, автоматизирането на разгръщането и организирането на платформи и приложения е неразделна част от софтуерно дефинираните инфраструктури", казва от своя страна Джеф Резер, глобален мениджър по продукти и маркетинга в SUSE.

Потапящи преживявания (AR, VR, смесена реалност)

Потапящите преживявания са широко рекламирани, но доста трудни за реално изпълнение. Все пак обещанието, което дават те, е примамливо и затова Бил Бодин, технически директор в Kony, производител на корпоративни приложения, вижда добавената реалност (AR) като възможност за оптимизация на редица индустрии – от реалната търговия до промишлено приложение и образование.


Осем технологии, които ще ръководят бизнеса през 2020 г. (Част 2)

С AR, казва той, "можем да увеличим рафтовете на магазините и продуктите в реално време. В поддръжката, ремонта и много индустриални сфери пък можем да създадем информационни наслагвания за механичното или електрическото оборудване, като поставяме инструменти за анализа на ключови измерители директно в ръцете на хората, обслужващи определен район."

Бодин също така вижда примери за употребата на потапящите технологии в туристическата индустрия - например летища, които предоставят виртуални дисплеи, персонализирани за всеки пътник. "В банките можем да използваме AR, за да насочваме клиентите към ключови сфери на обслужване и динамично да показваме имената и специалните области на служителите в клона. За тези, които обслужват банково оборудване като банкоматите, може да се предостави например пълен преглед на вътрешни периферни повреди и сигурни справки за ремонти, съобразени с конкретен проблем", изброява той.

Тод Мадокс, научен сътрудник в Amalgam Insights с акцент върху науката за мозъка, също вижда потенциални приложения на потапящите технологии в обучителните програми.

"VR има голям потенциал за обучение и добиването на меки умения. VR и AR обучителните подходи са много ефективни, тъй като се основават на обучението чрез опит и участват широко в програмите на множество учебни центрове, включително такива, занимаващи се с когнитивни, поведенчески и социални науки", казва той.

IoT и изчисления в крайната точка

Проучване на CompTIA от 2019 г. установява, че около една трета от американските компании смятат, че IoT стратегиите могат да помогнат за привличане на приходи чрез увеличаване на производството, осигуряване на постъпления от данни или чрез спомагане за превръщането на продажбата на услуги в продукт.

Льопке от Sungard вижда напредък в IoT изчисленията в крайната точка, но също така вижда необходимостта от инструменти, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение, за да обработват генерираните данни по начин, който е по-достъпен за използване от бизнеса.

"Големите данни съществуват вече от около 10 години, но истинското предизвикателство при тях е намирането на начин да бъдат осмислени, като това бъде използвано за бизнес цели", казва Льопке и добавя:"Според мен традиционните инструменти се използват с ограничен успех. Тъй като машинното обучение става все по-достъпна, много компании ще могат да предоставят подобрено преживяване на клиентите си и ще започнат да откриват начини за монетизиране на даннит, събирани през годините".


Осем технологии, които ще ръководят бизнеса през 2020 г. (Част 2)

"Това, от което хората наистина се интересуват, е взаимодействието с реалния свят, а то изисква интелект в крайната точка", казва Сумир Караи, основател и изпълнителен директор на 1E. "Ето защо мисля, че изчисленията в крайната точка ще променят IoT. В момента хората мислят за IoT като за тъпо същество, което се свързва с облака и така придобива нужния "интелект". И те са прави да смятат така, тъй като свързаните устройства раждат огромно количество данни, над които нямате контрол. Изчисленията в крайната точка също така предлагат възможности за вземане на решения на място и по-голям контрол върху личните данни", добавя той.

X