Анализи

Как блокчейн може да промени начините за идентификация (Част 2)

CIO Media

Как работи самоуправляващата се идентификация

За потребителите, които са загрижени за своята онлайн информация - номера на кредитни карти, дата на раждане, годишен доход и т.н. - блокчейн има потенциал да осигури възможност за създаване на „самоуправляваща се“ идентификация, каквато създава CULedger. Това означава, че потребителят контролира кой може да вижда неговите данни или съответно да дава и получава одобрение за покупка или каквато и да било транзакция.

Самоуправляващите” се самоличности работят по следния начин - потребителят има банка, която потвърждава кредитния му лимит, или работодател, който потвърждава годишния му доход. Тези потвърждения след това се криптират, но остават достъпни в публичен регистър на счетоводните записи, като потребителят държи частните и публичните криптографски ключове към своята информация.

 

Ако той иска да си купи автомобил на изплащане например, може да даде на автокъщата достъп чрез публичен ключ, за да потвърди, че има достатъчен кредитен лимит или годишен доход, но без да разкрива точните суми. С други думи казано, ако автокъщата изисква доход от 50 000 лева на година, за да отпусне определен модел на лизинг, тя ще може да види дали потребителят покрива това изискване, без обаче да научава точния му доход.

Техниката за конфиденциалност е известна като “доказателство за нулево знание” (ZKP) – технология за криптиране, която позволява на потребителя да докаже, че определени активи или идентифицираща информация съществуват, без да разкрива точните ѝ параметри. Ernst & Young например вече са създали прототип на публичен блокчейн, който трябва да стартира официално през 2019 г. и позволява на компаниите да използват ZKP, за да извършват конфиденциални бизнес транзакции

Самоуправляващата се идентификация в компаниите

CULedger работят и със Sovrin Foundation, неправителствена организация, създала базираната на блокчейн Sovrin Network. Тя позволява на всеки да обменя в световен мащаб предварително проверени данни с останалите членове на мрежата.

Онлайн удостоверенията, издадени чрез Sovrin Network, са близки до физически идентификатор, който можете да носите в портфейла си, като шофьорска книжка, фирмена идентификация или банкова дебитна карта. Криптираният виртуален портфейл се свързва обратно с институцията, която го е създала за потребителя - банка, администрация или работодател – а тя на свой ред през блокчейн автоматично верифицира информацията, изисквана от заявителя.

Нашата пазарна стратегия е насочена към работата с корпоративни партньори за решаване на техните проблеми с идентификацията, а не директно към крайните потребители. Работим усилено в тази посока и имаме редица партньори, между които са и местната власт в Британска Колумбия, IBM и банката ATB Financial”, казва Фил Уиндли, председател и съосновател на Sovrin Foundation.

Правителството на Британска Колумбия и това на Онтарио вече са въвели система, използваща Sovrin Network, за регистрация и лицензиране на бизнеса. Според Уиндли до момента двете администрации са издали общо над 6 милиона акредитации.

Партньорите на фондацията - IBM, Workday и ATB Financial – също вече са започнали пилотни тестове в Sovrin Network. Технологичният гигант демонстрира как мрежата може да работи за неговите служители. ATB Financial пък издава дигитални идентификатори които могат да се използват както за влизане в системите на банката, така и за потребителската мрежа на IBM. Успоредно с валидирането на финансовата информация за служителите, приложението за споделени счетоводни записи елиминира необходимостта те да имат потребителско име или парола.

"Тъй като информацията е криптирана, организациите имат публичния ключ към идентификацията, а служителите или потребителите разполагат с частния”, обяснява още Уиндли.

Хоман Фараманд, старши директор по изследванията в Gartner, на свой ред обяснява, че самоуправляващите се идентичности, базирани на споделени блокчейн записи, биха могли да имат приложение навсякъде в една компания, включително при наемането на нови служители.

Всеки път, когато бъде нает нов служител, за него се генерира нов децентрализиран идентификатор, който е на разположение на компанията. След това той може да бъде разпространен в рамките на вътрешните системи и да се използва за удостоверяване на потребителя в корпоративната мрежа и приложения”, смята Фараманд, като добавя, че по този начин новият служител по-бързо става част от корпоративната система и не се налага да му бъдат издавани специални удостоверителни елементи за достъп. Освен това дигиталните идентификатори могат да бъдат използвани за достъп до множество вътрешни системи едновременно.

Друго предимство на самоуправляващата се идентификация е възможността да се рационализират различни B2B сценарии като този, при който служител на една организация има нужда от достъп до системи на друга, стига, разбира се, да има вече изградено доверие между тях.

Препятствия

Въпреки че самоуправляващите се идентификации, базирани на блокчейн, носят със себе си големи обещания за повишаване на неприкосновеността на личния живот и ефективността на работа в организациите, все още има значителни технологични препятствия, които трябва да бъдат преодолени. Първото от тях е свързано основно с липсата на доверие към блокчейн технологията. Изследване на Gartner сред различни CIO през 2018 г. показва, че средно в глобален мащаб към момента едва 3.3% от компаниите са разположили блокчейн в производствена среда.

В своя публикация в блога на компанията, Авива Литан, известен анализатор и вицепрезидент на Gartner, изброява осемте препятствия, които трябва да бъдат преодолени, преди блокчейн да се превърне в истинско решение на проблемите в международните транзакционни мрежи, като гарантира от безкасови трансгранични плащания до проследяване на веригата за доставки.

Едно от значителните предизвикателства е и интегрирането на технологията за споделени счетоводни записи с наследени бази данни и съществуващите системи за корпоративна идентичност на служителите. Децентрализираната система също така изисква жизнена екосистема, инструменти за поддръжка на удобна за потребителите функционалност, както и опитни в сферата разработчици.

 

 


X